Elk paard verdient een goede zit

Hoe meer ik erover nadenk, hoe vreemder ik het eigenlijk vind om een paard in een stal te houden. Een paard in een box is zo verschrikkelijk normaal, dat je misschien niet eens meer op het idee komt om je af te vragen of dit wel normaal is. Maar als je er nog eens over nadenkt… Een stal voor een paard is in verhouding eigenlijk niet veel groter dan de ruimte van een doorsnee wc kamertje in ons huis. Ok, die wc pot mag eruit, zet er een bord in om van te eten en een bakje om uit te drinken, en verder mag je het 12 tot 23 uur per etmaal doen met die ruimte. Ik weet dat paarden er zelf helemaal niet over nadenken dat ze eigenlijk steppedieren zijn die kilometers per dag afleggen, of dat ze eigenlijk kuddedieren zijn. Dus in dat opzicht is een paard niet ‘zielig’ omdat hij op stal staat. Maar is het niet in een hoop opzichten (fysiek en mentaal) gewoon gezonder om meer bewegingsruimte te hebben? Ik heb een ‘stal’ gevonden, nota bene op 5 minuutjes van mijn huis, waar ik de omstandigheden heb gevonden om dit experiment aan te willen gaan. De paarden staan 24/7 in een groep waar ze de beschikking hebben over paddocks, zandpaden, verharde gedeeltes en voldoende grote, overdekte schuilmogelijkheden. Daarnaast is er 24/7 ruwvoer beschikbaar. Door de hoeveelheid ruimte en ruwvoer is er heel veel rust in de kudde. Daarnaast heeft de stal supergave trainingsfaciliteiten, zoals een wei met hindernissen, een galoppeerbaan en een zwemvijver. In november zijn mijn paarden naar die locatie verhuisd en zijn we het scharrelpaarden- avontuur aangegaan, waarbij ik nog steeds mijn Grand Prix droom na streef. Ik vind het best wel spannend, maar hoe gaaf zou het zijn als het werkt?!