Elk paard verdient een goede zit

Les geven is leuk, maar als er één ding is wat leuker is dan dat, dan is het rijden. Mijn 20-jarige merrie Variety (alias ‘Maus’) is nog zo fit als een hoentje. In mei ben ik voor de tweede keer Inter 1 gestart, en waar ik de eerste keer één puntje te kort kwam voor dat felbegeerde winstpunt, reed ik nu 62,50 %. Dat is misschien geen topscore, maar met mijn 20-jarige merrie tussen al die professionele ruiters met knettergoede paarden, was ik daar dik tevreden mee. En nu… ja toch maar doortrainen voor de Inter 2. Variety en ik vinden het allebei nog leuk, en Variety heeft mij nog veel te leren, dus we gaan ervoor. De overstap van Inter 1 naar Inter 2 is wel een grote stap. Inter 2 lijkt al heel erg op Grand Prix, met piaffe en passage en wissels om de pas en zo. Dus op dit moment zijn we hard aan het trainen om nog meer kracht en nog meer balans te krijgen. In de piaffe en passage begint dit zijn vruchten af te werpen, maar die eners (wissels om de pas) vind ik nog best moeilijk om onder de knie te krijgen… Maar je paard is je beste instructeur en gelukkig heb ik ook goede hulp van Laurie Gordon en Laurens van Lieren. Het gaat daarom steeds een beetje beter. En wat ben ik dankbaar dat ik de kans heb óm dit allemaal te leren. Los van het rijden van wedstrijden geeft dit ontzettend gave leermomenten. En het is zo gaaf om je 20-jarige merrie steeds fitter, losser en sterker te zien worden. Hopelijk duurt haar tweede jeugd nog lang, want zonder Variety ben ik gewoon weer een L ruiter die blij is als je paard in de goede galop aanspringt..