Elk paard verdient een goede zit

En vanuit de opleiding Sport Horse Manager, die gegeven werd op Stal Belvedere in Hoeven, ontstond behalve mijn diploma nog iets anders moois. Karen Nijvelt is al jarenlang vaste stalruiter van Stal Belvedère en hoort bij de beste dressuurruiters van Nederland. Naar aanleiding van een interview met Karen in de Paardenkrant, waarin Karen het belang benoemde van haar kennis over biomechanica van het paard, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze interesse had in een samenwerking. In mijn cursus ‘Houding, Balans en Inwerking’ komt namelijk heel uitgebreid de biomechanica van de inwerking van de zit van de ruiter op het paard aan bod. We kwamen tot een afspraak waarin ik Karen de HBI cursus zou geven, en Annemarie Hazenberg van New Media Brains heeft van de eerste les een video impressie gemaakt. Net als bij Laurens van Lieren was dit dus de basis van de basis die toegepast werd in de top van de top. En ook hier was een van mijn favoriete uitspraken van toepassing: “Small changes make big differences”. Karen geeft enkele weken na les 1 en 2 aan dat ze echt verschil merkt. Ze vertelt in het filmpje dat de communicatie met haar paarden veel beter is omdat ze nu haar benen rustiger kan houden, en dat dat ook op de wedstrijden terug te zien is in haar scores. Ook zegt ze dat ze wat de wedstrijden betreft dit jaar in een stroomversnelling terecht kwam (o.a. Aken meegereden en in de selectie voor het team voor het WK in Herning) en dat de lessen van de HBI cursus hieraan bijgedragen hebben. Hoe mooi is dat… Het betreffende filmpje is hier te bekijken.