Elk paard verdient een goede zit

Clinics

Gepaard met een lach is niet alleen de naam,
maar ook het motto !

Lichaamscontrole van de ruiter vormt de rode draad in de clinic-lessen. Bewust worden van het effect van houding en beweging is het doel. Resultaat: meer harmonie tussen ruiter en paard en dus betere prestaties, minder blessures en (nog) meer plezier voor ruiter én paard !

Naast het individueel deelnemen aan een van onze clinics (zie clinic agenda), is het ook mogelijk om zelf een clinic te organiseren. Het plannen van een clinic is maatwerk, waarbij ik rekening houd met de doelgroep en de wensen.

Werkwijze

Er wordt gewerkt in groepjes van 2 combinaties waarbij de lessen 5 kwartier duren. De lessen beginnen met een analyse van de ‘Houding, Balans en Inwerking’. Aan de hand daarvan volgen oefeningen naast het paard en de praktische uitvoering van deze oefeningen tijdens het rijden. De grondoefeningen zorgen voor bewustwording en verbetering van de eigen lichaamscontrole, houding en beweging. De aangeleerde oefeningen vormen tevens het ‘huiswerk’, zodat niet in de oude gewoontes hervallen wordt. De deelnemers krijgen per e-mail een theoriebestand toegestuurd. Dit zorgt voor inzicht en begrip tijdens de praktijkles. 

De inhoud van de clinic-lessen komt min of meer overeen met de inhoud van les 1 van de HBI-cursus. (Zie menu HBI.)  

Voelen kun je leren !

– Roos Dyson –

Wat leren de deelnemers? Wie kunnen er deelnemen aan een clinic?

Harmonie met je paard is het sleutelwoord. Per combinatie wordt gekeken wat iemand nodig heeft om dat te verbeteren. Het maakt hierbij niet uit of je een beginner bent of Grand Prix rijdt. Ook recreatieve ruiters en ruiters uit andere disciplines dan de dressuursport hebben baat bij deze lessen.

De paarden verbeteren rijtechnisch vaak spectaculair door de verbeteringen van de ruiter, want hoe je zit is hoe je inwerkt!
Daarom zal iedere ruiter met de bekende ‘Gepaard met een lach’ naar huis gaan.

Er zijn behalve de HBI clinics ook andere/aanvullende opties* om een leuke activiteit te organiseren. Deze extra opties zijn:

  • Een trainingsdag met de simulator Joker; al dan niet gecombineerd met een praktijkles te paard.
  • Combi-clinic; HBI gecombineerd met LOGA, flexchair, dressuur instructie van Laurens van Lieren, teugeldrukmeting,  osteopathiecheck paard of zadelcheck.
  • HBI clinics met een bepaald thema; bijvoorbeeld gericht op springen/eventing, endurance sport, een themadag voor een bepaald ras, corrigeren van scheefheid bij paarden, aanleuningsproblemen bij paarden, (jonge) ponyruiters en hun ouders, angst bij ruiters, rugklachten bij ruiters…
    Eigen ideeën zijn ook welkom!
  • Workshop Fitness voor ruiters met ‘rijvaardigheidsoefeningen’ (zonder paard).
  • Powerpoint presentatie over (het belang van en uitleg over) een goede houding en zit.
  • Een demo die ik rijd met een van mijn eigen paarden, waarbij ik uitleg geef.

*Op de pagina ‘Instructietools’ vind je uitleg over bovengenoemde opties. Ook combinaties van bovengenoemde activiteiten zijn mogelijk. Bel of mail gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Enkele reacties van deelnemers:

Horses should be allowed to be horses. First of all that is what they are, and their star status as competitors is what they give us when they are allowed to be themselves.

– Carl Hester –