Elk paard verdient een goede zit

Instructietools & samenwerking

LOGA – Paardrijles met een vleugje yoga

LOGA staat voor Laurie Gordon (foto) en Ontspanning / Aanspanning.

Wat ik doe om de harmonie tussen ruiter en paard te verbeteren in de HBI lessen, dat vult Laurie prachtig aan met haar combinatie tussen rijtechniek en yoga. We noemen haar lessen daarom ‘Paardrijles met een vleugje yoga’. We houden niet van zweverig, wel van paardrijden met behulp van technieken die verder gaan dan de meeste reguliere instructie. Enkele voorbeelden waar aan gewerkt wordt zijn ademhalingstechnieken, opsporen en af laten vloeien van spierspanning, visualisatie. Dit alles gecombineerd met een flink portie rijtechniek vanuit haar dressuurachtergrond; Laurie heeft zelf tot op het allerhoogste niveau in de dressuursport gereden.

Een paar keer per jaar geven Laurie en ik samen clinics. Er is door onze samenwerking een mooie vriendschap tussen ons ontstaan. Laurie is ook nauw betrokken bij het rijden van mijn eigen paarden; wekelijkse training, begeleiding op wedstrijden en ook met het maken van de (wedstrijd)planning denkt ze mee. Ik noem haar daarom graag mijn ‘hippische moeder’.

 NB: Op deze fotoshoot zit ik eventjes zonder cap te paard, maar tijdens al mijn lessen en clinics is het dragen van een cap verplicht!

Laurens van Lieren Dressage

Ik denk niet dat ik Laurens nog hoef te introduceren. Wel wil ik vertellen dat ik heel erg blij ben met deze samenwerking. Laurens geeft mij de kans om te laten zien dat ook in de top van de top nog voordeel te halen valt door te werken aan de basis van de basis.
Onze samenwerking bestaat uit gecombineerde clinics, waarbij ik mijn HBI instructie geef en Laurens zich richt op het rijtechnische aspect.
Ook heeft Laurens zelf de HBI cursus gevolgd, met de simulator Joker getraind, een training op de flexchair gevolgd (i.s.m. Joris van de Riet), en de ruiterfitness screening bij Axis gedaan.
Er zijn nog meer plannen voor samenwerking in de toekomst, maar daarover later meer…

De Correct Seat S(t)imulator: Joker

Sinds begin 2016 geef ik ook zitlessen met behulp van de Correct Seat S(t)imulator, oftewel Joker. Joker is ontworpen door Kerry Sharp. Kerry Sharp is afkomstig uit Engeland en werkzaam als ‘saddle fitter’ voor de WOW zadels in Nederland. In dit beroep heb je veel te maken met scheve paarden en … scheve ruiters. Hierdoor ontstond Kerry’s idee van de simulator.

Sinds ik met Joker werk zeg ik:
“Joker zegt meer dan 1000 woorden!”

Joker leert de ruiter o.a. meer over:

  • Het juiste spiergebruik (ontspanning door aanspanning: core stability)
  • De juiste bewegingen (een ruiter kan niet stil zitten door stil te zitten!)
  • Gevoel voor balans / links-rechts gelijkheid in beweging
  • Het juiste teugelcontact, van bit tot schouders
  • Timing en coördinatie
  • Ademhaling

De waarde van deze simulator zit hem in het feit dat je zelf de bewegingen moet genereren. Door een constructie van veren die je met je zit in beweging moet zetten kun je stappen, draven en galopperen. Als je zelf de goede bewegingen maakt die je ook nodig hebt om je paard goed te kunnen volgen, en de balans hebt om de beweging van de veren nergens te blokkeren, dan geeft Joker je het gevoel dat je op een echt paard zit. Maar is je zit nog niet helemaal voor elkaar, dan lijkt het er niet op – letterlijk.
Ook ben je op Joker zelf verantwoordelijk voor je eigen links/rechts balans. Doordat het zadel los ligt en de constructie van veren niet heel stabiel is, komen scheefheden van de ruiter niet alleen duidelijk tot uiting, maar voelt de ruiter ook snel wanneer hij zich goed gecorrigeerd heeft.
Joker heeft op alle verschillende ruiterniveaus al voor heel veel mooie eye-openers gezorgd. Hij is erg geduldig en heel erg braaf, maar super consequent! Wie durft ??

Op de foto internationaal eventing amazone Ilonka Kluytmans, die hier aan haar verlichte zit werkt op Joker. Een filmpje over hoe Joker in korte tijd een enorme verbetering teweeg kan brengen, vind je op het youtube kanaal van Gepaard met een lach.

Hylofit hartslagmeters voor ruiter en paard

In 2018 heb ik via Cees van Beckhoven het systeem van Hylofit aangeschaft. Bij dit systeem worden de hartslagen van zowel paard als ruiter geregistreerd, en zijn de meetgegevens zichtbaar in een app op mijn telefoon. 

NB: Door de Corona crisis is Hylofit helaas failliet gegaan. Het meten van hartslagen is nog wel mogelijk, maar niet het registreren ervan op de gecombineerde manier zoals dat met Hylofit zo mooi kon. We zoeken hard naar een nieuwe oplossing hiervoor! 

Hart voor je paard hebben, is het hart van je paard kennen.

– Roos Dyson –

Het meten van de hartslag van het paard geeft informatie over de basisconditie. Een hogere hartslag dan gebruikelijk kan een indicatie zijn voor een slechte conditie door weinig training, maar ook voor pijn, ziekte of stress.
Aan de hand van de meting kun je ook zien of een paard fysiek moeite heeft met bepaalde oefeningen / bepaald werk – of juist niet.

Bij het meten van de hartslag van paard en ruiter kun je bijvoorbeeld ook zien of de ruiter spanning overbrengt op het paard, of misschien ook juist wel andersom. En natuurlijk ook hoe het gesteld is met de conditie van de ruiter.

Met behulp van de Hylofit app kunnen de hartslagen van paard en ruiter ook toegevoegd worden aan een videofragment. Je kunt tijdens een privéles of les van de HBI cursus optioneel (voor een aanvullende vergoeding) voor de hartslagmetingen kiezen. Bij clinics is dit ook bespreekbaar (i.v.m. de beperktere tijd moet bekeken worden of dit ingepland kan worden).
Je krijgt dan na afloop van de training de screenshots en een kort videofilmpje waarin de hartslagen van dat moment zichtbaar zijn.

In deze video, waarin ik een demo geef, laat ik zien wat het ongewenste effect is van ‘netjes zitten’, zonder rekening te houden met de functionaliteit van je inwerking. 

De teugeldruk meter

Problemen met contact, symmetrische teugeldruk of de timing / dosering van je hulpen? Dan is een training met de teugeldrukmeter de oplossing!

Hard voor de mond, of hart voor de mond…?

– Roos Dyson –

De IPOS teugeldrukmeter bestaat uit twee sensors die links en rechts tussen het bit en de teugel geplaatst worden. Via de app op mijn telefoon kan ik real-time de registratie volgen en de gemeten gegevens doorsturen naar de ruiter.

De sensors meten objectief de hoeveelheid druk op het bit. De gemeten druk komt tot stand door een combinatie van paard en ruiter. Door een analyse van het verloop van de druk tijdens een training kan de software de basisdruk en de symmetrie tussen links en rechts bepalen en geeft inzicht in de timing en dosering van de teugelhulpen.

De teugeldrukmeter is bruikbaar voor iedere discipline.

Franklin Balls

Nadat ik al enkele jaren met de ‘Franklin balls’ werkte, heb ik in 2019 de officiële certificering behaald van de ‘Franklin Method balls for Equestrians’

De Franklin balls zijn een geweldig hulpmiddel om verbeteringen in houding, zit en inwerking te verkrijgen middels het creëren van bewustwording. Ook geven de Franklin balls een masserende inwerking op de fascia van de ruiter, waardoor de ruiter een grote mate van ontspanning ervaart.
Als bijvoorbeeld de Franklin ball tussen de ruiter en het zadel geplaatst wordt, dan ervaart de ruiter daarna een veel diepere zit. Maar ook worden de ballen gebruikt voor de armen en benen.

Tijdens de bijscholing voor de certificering werd het werk met de Franklin balls gecombineerd met visualisatie-technieken.
En daar is één van mijn favoriete uitspraken ontstaan:
‘The way you think, is the way you move’… 

Balance Training

Sinds 2015 bied ik ook training aan met de Balance Pads. Deze zachte pads zorgen voor een onstabiele ondergrond waarmee balans van het paard wordt getraind. Deze training kan eventueel gecombineerd worden met een rijles. 

Deze trainingsmethode is ontwikkeld door de Amerikaanse Feldenkrais trainster Wendy Murdoch. Deze pads gev en een toegevoegde waarde in de training, omdat paarden op de pads hun balans moeten zoeken. Volgens Wendy leert het paard letterlijk hoe hij contact maakt met de grond. Er ontstaat een betere gewichtsverdeling tussen links/rechts en tussen voorhand en achterhand. En zo ontstaat dus een betere balans.

De training kan aan de hand, maar ook met de ruiter op het paard, zodat het paard zijn balans vindt met het ruitergewicht en zodat de ruiter kan voelen wat er met de balans van het paard gebeurt. Naast verbetering van de gewichtsverdeling hebben de Balance pads ook een ontspannend effect op het paard. Paarden die nerveus zijn of ‘rennerig’ bewegen zijn daarom ook erg gebaat bij Balance  training. (Overigens komt vluchtig lopen ook vaak voort uit een balans probleem.) Ondertussen heb ik al veel paarden spectaculair zien verbeteren met behulp van de Balance pads. Ieder paard reageert op zijn eigen manier en dat maakt het zo leuk en leerzaam.

Op de foto Jody en haar haflinger Kate. Het paard was niet alleen scheef maar het was ook heel moeilijk om haar voorwaartse energie te controleren. Al na de eerste training was er een groot verschil en na een paar sessies had Jody een heel ander paard onder zich. Ook mijn eigen paard, die al op hoog niveau is afgericht, had heel veel baat bij de Balance pads training voor het verbeteren van de losheid en het bewegingspatroon.

De Impressionpad

Als aanvulling op mijn diensten werk ik met de Impressionpad. Deze pad maakt een indruk van de drukverdeling van de ruiter onder het zadel tijdens het rijden. Dit gebeurt d.m.v. vormbaar ‘deeg’ dat zich onder de invloed van druk verspreidt.

Een goede drukverdeling is voor het paard erg belangrijk, om eenzijdige belasting te voorkomen. Ook kan het paard de gevraagde oefeningen makkelijker uitvoeren, als het gewicht op zijn rug goed verdeeld is. De balans van de ruiter wordt uiteraard enorm beïnvloed door de balans van het zadel, daarom vind ik het belangrijk om de zadelligging te controleren.
Bij de HBI cursus maak ik een afdruk met de Impressionpad van het zadel, maar ook van de zitbeenknobbels van de ruiter. Zo analyseren we waar het probleem van de ongelijke drukverdeling vandaan komt. Ook is het mogelijk om een losse afspraak te maken voor bovenstaande analyse. Op de foto zie je een afdruk waarbij al het gewicht op de voorkant van het zadel (en dus de voorhand van het paard) komt. Dit kan veroorzaakt worden door de balans van de ruiter of die van het zadel, of een combinatie van beide.

Via deze link is een filmpje te bekijken waarbij we werken met de Impressionpad

De Free Rider

De Free Rider is een fitness apparaat wat ontwikkeld is door Anky van Grunsven. Het apparaat maakt een ronddraaiende beweging waarbij het ook zijdelings en voor- /achterwaarts kantelt, waardoor je genoodzaakt bent om je onderrug te ontspannen om de bewegingen te kunnen volgen. Het heeft dus een loswerkend effect, maar het versterkt ook je diepe buikspieren, de spieren die je nodig hebt voor een goede rompbalans (core stability) tijdens het paardrijden.

Tijdens de trainingen op de Free Rider begeleid ik de ruiters naar het vinden van de juiste lichaamshouding, zodat de juiste balans tussen aanspanning en ontspanning ontstaat. Ook worden verschillen tussen links en rechts bij de ruiter duidelijk.

De bewegingen die de Free Rider maakt lijken niet precies op die van een paard, maar zorgen wel voor een goede training om de eigenschappen die je als ruiter nodig hebt te verbeteren.

De Flexchair in samenwerking met Joris van de Riet

Ik heb een fijne samenwerking met humaan- en paardenfysiotherapeut Joris van de Riet. In Rijsbergen biedt hij individuele training met de Flexchair aan. Ook geven we regelmatig samen clinics op verschillende locaties. De praktische HBI zitlessen en de Flexchair training blijken namelijk een super effectieve combinatie te zijn.

De Flexchair is een belangrijk hulpmiddel om te werken aan een goede zit. Het is een kruk met scharnierpunten. Onder de kruk zit een sensor, die registreert waar het meeste gewicht zit. Dit is terug te zien op een computerscherm. Als je precies recht zit, zie je een bolletje precies op het midden van de cirkel. Andersom weet je dat je recht zit als het bolletje precies in het midden staat. Dit klopt lang niet altijd met het gevoel dat je hebt! Onder Joris’ begeleiding kun je vervolgens ook op de Flexchair gaan trainen; middels het computerprogramma zijn er verschillende oefeningen die je op de kruk kunt uitvoeren.

Ook de Flexchair lijkt niet op een paard of een zadel, maar toch zorgt het voor de nodige bewustwording en handigheid die je als ruiter nodig hebt. Het leert je om met je zit de juiste hulpen te geven in plaats van het paard te hinderen. Dit is niet alleen veel prettiger voor je paard, maar het voorkomt ook rugklachten bij jezelf!

Een filmpje over de Flexchair is te bekijken op youtube.

It’s not about dedicating your life to your training, but about dedicating your training to your life.

– Dan Millman –