Elk paard verdient een goede zit

Lichamelijke screening

Het belangrijkste trainingshulpmiddel vind je niet in de zadelkamer.

Het belangrijkste, dat ben jij!
Want hoe je zit.. bepaalt hoe je inwerkt!

Gefeliciteerd! Het feit dat je deze informatie begint te lezen is de eerste stap om een (nog) betere ruiter te worden. De wetenschap dat paardrijden een sport is, wordt door veel mensen onderschat. Ook – of sterker nog; vooral – door de ruiters zelf! We gaan op een paard zitten, en we verwachten dat het allerlei atletische oefeningen voor ons uitvoert. Van je instructeur en de dressuurjury’s krijg je meestal te horen wat je paard allemaal nog niet goed doet. De oorzaak van iets wat niet naar behoren lukt wordt dus vaak bij het paard gezocht. Maar vragen we ons wel eens af of we misschien zélf de oorzaak zijn van een probleem? De manier waarop je op je paard zit gaat onlosmakelijk samen met de manier waarop je op je paard inwerkt. Daarom is jouw lichaam het allerbelangrijkste trainingsattribuut! Eigenlijk heel logisch, toch?
Omdat je als ruiter je lichaam efficiënt wil kunnen gebruiken, zijn er verschillende redenen om jezelf te gaan trainen:
 • Verbeteren en/ of voorkomen van lichamelijke klachten gerelateerd aan het paardrijden.
 • Beperken van slijtage bij ruiter en paard; een verkeerd zittende ruiter is niet alleen een (over)belasting voor hem- of haarzelf, maar zeker ook voor het paard.
 • Verbeteren van je onafhankelijke zit en je balans; stilzitten op een bewegend paard vereist een dynamische balans!
 • Een ruiter die goed mee kan bewegen en zijn gewicht netjes kan verdelen stelt het paard in staat om de gevraagde oefeningen beter uit te voeren.
 • Door het verbeteren van je uithoudingsvermogen voel je je fitter en kun je het rijden langer volhouden.
 • Het trainen van je eigen lichaam vergroot bovendien ook je inzicht in de training van je paard, doordat je de effecten van training zelf ervaart.

Work on a horse and that horse gets better. Work on yourself and all your horses get better.

– auteur onbekend –

Sinds 2010 heb ik een samenwerking bij Axis Sports in Hoeven om ruiters te helpen bij functionele aanvullende training. Het team van Axis bestaat uit gediplomeerde trainers en sportfysiotherapeuten. De diensten zijn zeker niet alleen bedoeld voor wedstrijdruiters die hun prestaties willen verbeteren. Ook niet-wedstrijdruiters zijn van harte welkom. Iedere ruiter en ieder paard heeft immers baat bij een goed getraind ruiterlichaam.

Sportmedisch onderzoek voor ruiters

We bieden een screening programma aan bestaande uit diverse onderzoeken, waarbij de bevindingen gebruikt zullen worden om een persoonlijk trainingsschema op te stellen. Hiermee kun je gericht gaan trainen op datgene wat voor jouw eigen lichaam wenselijk is. De geadviseerde training is bedoeld om blessures/ongemakken te voorkomen en je rijkunst te verbeteren. Ook je paard(en) zal baat hebben bij deze training, want lichamelijke onvolkomenheden van de ruiter geven vaak ook overbelasting bij het paard! Je kunt de testen eventueel periodiek herhalen om de vooruitgang in kaart te brengen en je trainingsschema hier op aan te passen. Optioneel is er de mogelijkheid om via een fitness abonnement bij Axis te gaan trainen. Maar ook kan je met dit trainingsschema thuis aan de slag, of bij een sportschool bij jou in de buurt.

Een aantal praktische punten op een rij:

Voor wie?
Álle ruiters die hun paard willen helpen door een aangename(re) ruiter te worden, lichamelijke klachten willen voorkomen of verminderen en ruiters die hun (wedstrijd)prestaties willen verbeteren. Ook instructeurs die zich willen verdiepen in hoe je correct moet zitten zijn hier op hun plaats. Dus van beginnend ruiter tot topruiter, dressuur, springen, endurance, recreatie, etc., iedereen is welkom. De minimum leeftijd is 10 jaar.

Voor ruiters met lichamelijke klachten kunnen (eventueel in overleg met een fysiotherapeut) bepaalde oefeningen in je trainingsprogramma worden opgenomen om deze klachten te verminderen. Lichamelijke klachten ontstaan namelijk meestal door eenzijdige belasting door een verkeerde houding.

Waar?
Bij Axis Sports, Hertenlaan 4 in Hoeven. Meer info vind je op Axis Sports.nl

Tarief

De screening bedraagt € 149,- in totaal. Voor dit bedrag krijg je:

 • Echo-onderzoek rug- en buikspieren 
 • Functional Movement Screen (in de trainingszaal)
 • Conditietest (in de trainingszaal)
 • Afdruk zitbeenknobbels met impressionpad (Roos Dyson)
 • Korte (rij)houding analyse en -advies (Roos Dyson)
 • Opstellen van je individuele trainingsoefeningen, aan de hand van bovengenoemde onderzoeken
 • Een 1 op 1 training (privéles) met een trainer van Axis om je oefeningen goed aan te leren

Benodigdheden
Makkelijk zittende schone sportkleding (niet te wijd!), sportschoenen (geen buitenschoenen!) en eventueel een handdoekje. Je kunt best ook een vest meenemen i.v.m. de airco in de trainingszaal.
Kleedruimte met kluisjes en douche zijn bij Axis aanwezig.

Tot slot…Wij stellen ons niet aansprakelijk voor lichamelijke en/of materiële schade, verlies of diefstal van eigendommen voor, tijdens en na de trainingen en screening.

Om je aan te melden ontvangen we graag per email je naam, adres en telefoonnummer, je voorkeursdagen en -tijden om de afspraak in te plannen, alsmede een korte omschrijving van je rij-ervaring en je motivatie om deel te nemen. Je kunt mailen naar info@gepaardmeteenlach.nl.
Als er nog vragen zijn bel of mail dan gerust!

Hieronder een foto impressie van de screening van Grand Prix dressuur ruiter Chiel van Bedaf.

Geen tijd om jezelf wekelijks te trainen? Rij dan maar een keertje minder.

Je kunt beter 3 keer per week recht op je paard zitten, dan 4 keer per week scheef…

– Roos Dyson –

Een workshop ‘Fitness voor ruiters’ op locatie?

Als activiteit voor de rijvereniging, tijdens een ponykamp, …

De workshop bevat grondoefeningen die niet alleen de juiste spieren trainen, maar vooral ook de deelnemers bewust maakt van hoe ze op hun paard (moeten) inwerken.

Een ervaring om nooit te vergeten!
Bel of mail gerust om de mogelijkheden te bespreken!