"Schouders naar achteren, hakken uitdrukken, handen laag!!!"

Ga je van dit soort instructies nu echt beter paardrijden???

Ik geef je alvast mijn antwoord: waarschijnlijk niet...

Wil jij je houding en zit verbeteren, en wil je daarbij inzicht in het hoe en waarom, in plaats van klakkeloos doen wat je instructeur zegt? 
Of ben jij een instructeur / instructrice, docent, zadelfitter of andere hippische professional, en wil jij ruiters écht goed kunnen helpen bij het optimaliseren van hun zit en inwerking? 

Dan is de online training "Rider Biomechanics by Roos Dyson" je op het lijf geschreven!

Leiding geven aan je paard begint met controle over je eigen lichaam. Misschien is ruitersport daarom een betere naam dan paardensport. Wij als ruiter bepalen of een paard een ‘happy athlete’ kan zijn. Mijn visie is dat het trainen of buiten rijden voor de paarden even leuk moet zijn als voor ons. 
Met genoeg bewustwording, vaardigheden en de juiste mind set, geloof ik dat dat kan! Vanuit een goede lichaamscontrole kun je in plaats van je paard ‘rijden’ (met handen en benen) je paard gaan ‘leiden’ met je zit. Als paardrijden paard leiden wordt, dan wordt het zo veel aangenamer voor zowel ruiter als paard!
Deze training kan je helpen om een goed inzicht en de juiste praktische vaardigheden te verkrijgen om van paardrijden paardleiden te maken. Zo voorkom je paardlijden en gaat het rijden altijd 'Gepaard met een lach'. 

Streef jij naar gezond bewegen voor paard en ruiter?


Loop jij wel eens tegen rijtechnische problemen aan die je niet opgelost krijgt?


Wil jij hulpteugels vervangen voor gedegen kennis en inzicht?


Ben je het zat om 100 keer hetzelfde te horen te krijgen, of tegen je lesklanten te zeggen, zonder dat het blijvend effect heeft? 


Weet jij inmiddels dat veelgehoorde aanwijzingen als "hakken uitdrukken, schouders naar achteren, handen laag en bij elkaar, stil zitten, tenen naar binnen"... eigenlijk helemaal niet zo functioneel zijn om fijn aan het rijden te komen, maar wil je weten 'hoe dan wel'? 

Wil jij (je leerlingen begeleiden naar) hogere percentages in je dressuurproef, snellere barrages, en die lintjes binnen halen?


Of wil jij gewoon die magische harmonie tussen ruiter en paard bereiken, waarbij eenheid in beweging ontstaat tussen twee totaal verschillende wezens?


Heel veel rijtechnische problemen worden veroorzaakt door de manier waarop je als ruiter op je paard zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan impuls, ontspanning, nageeflijkheid, aanleuning / teugelcontact, buiging, rechtgerichtheid, zijgangen, balans en ritme in het springparcours, tempo controle in de cross en noem maar op. Soms is de ruiter niet de veroorzaker van het probleem, maar kan hij of zij met gedegen kennis en vaardigheden wel de oplossing bieden aan het paard. Een goede ruiter weet in iedere situatie hoe hij moet zitten en hoe hij moet bewegen om het paard te helpen om tot een optimale balans en beweging te komen. En dat kan iedereen leren, ook jij! 

Een ruiter kan een paard met zijn zit en (gebrek aan) beweging tegenwerken of juist helpen. Want hoe je zit, is hoe je op je paard inwerkt! 
Dit is gewoon biomechanische logica, waar je in mijn online training 'Rider Biomechanics' alles over kunt leren.

null

Maar wat is nu eigenlijk 'biomechanica'? 

Biomechanica is een samenstelling van de woorden bio en mechanica. 

Bio betekent leven. Mechanica betekent beweging. Biomechanica gaat dus over de beweging van het levende wezen. Of in ons geval: twéé levende wezens. 
Ik vind het super fascinerend, dat twee wezens met zulke verschillende lichamen tot een eenheid in beweging kunnen komen. Als je de goede vaardigheden hebt als ruiter, dan lijkt het echt alsof het paardenlichaam bij jou hoort. Jij denkt het, het paard doet het. Met onzichtbare hulpen worden jouw gedachtes en de daaruit voortkomende bewegingen doorgegeven aan het paard. Dat bedoel ik met paard'leiden'.
En hoe gaaf is het dat paarden deze samenwerking met ons aan kunnen en willen gaan? 

null

Élk paard verdient een goede zit !

Maar het gaat er ook vaak minder harmonieus aan toe. Paarden zijn een ster in compenseren waar wij het ze met onze zit en inwerking moeilijk maken. Als ze moeten compenseren, wordt het gevoel toch altijd stroef en ongemakkelijk. De beweging kan dan niet meer op een gezonde manier gebeuren. Dit geeft op de lange duur overbelasting bij het paard! En dit geldt overigens ook voor jou als ruiter...

Verdieping brengt je naar de stijgende lijn, en uiteindelijk naar het hoogtepunt.

Als je vanuit een minder gunstige inwerking het paard op een ongezonde manier laat bewegen, dan loop je op een gegeven moment letterlijk en figuurlijk vast. Je paard krijgt door het compenseren blokkades in zijn lijf. En uiteindelijk is hij uitgecompenseerd. Je krijgt te maken met blessures en / of het paard gaat 'staken'. Een springpaard raakt in de stop, in de dressuur blijven de winstpunten weg. Die overgang naar de volgende klasse lukt maar niet...
Je denkt dan misschien dat de capaciteiten van jezelf als ruiter, van je paard of van je leerling de grens hebben bereikt in hun kunnen. Maar ik heb al heel vaak gezien dat het werken aan je zit en inwerking weer een enorme sprong voorwaarts geeft. Want daar zitten vaak onbewust de "knelpunten".
We weten allemaal hoe belangrijk de basis is. Maar goed zitten.... Dat is de basis van de basis!
Als je je hierin verdiept, dan vind je de weg omhoog. Met als hoogtepunt de ultieme harmonie. 


Een paard is geen tennisracket

Als je op de juiste manier rijdt, kun je dus veel meer bereiken dan je denkt. Maar waar, en waarom, gaat het dan mis?
Als ruiter heb je met twee dingen te maken: je eigen lichaam en het lichaam van je paard. En eigenlijk niet alleen met de lichamen, maar ook nog met zowel de mentale toestand van jezelf én van je paard. Op zowel fysiek als mentaal gebied heb je als ruiter te maken met een wisselwerking. Wie zegt er dat paardrijden makkelijk is? Ik niet :) 

"Het moeilijkste van paardrijden is om het makkelijk te maken" zeg ik wel eens voor de grap. Toch kun je je leven als ruiter echt een stuk makkelijker maken door het juiste inzicht te verkrijgen en de juiste vaardigheden te leren. 
Hoe leer je dat dan?


Je belangrijkste trainingstool is je eigen lijf! 

Ik vind het belangrijk om als ruiter je eigen lichaam goed te leren kennen. Daar zijn dan ook veel oefeningen op gebaseerd in mijn online training. De eerste ruiter die helemaal perfect recht en symmetrisch is moet ik nog tegenkomen. We hebben allemaal te maken met aangeboren dingen, of we vallen eens van of met een paard waardoor ons lichaam niet meer helemaal in oorspronkelijke staat verkeert... Allemaal geen probleem, als je je er maar bewust van bent en weet hoe je er mee om moet gaan. 



Geeft jouw zit de goede inwerking voor het paard om het gevraagde te kunnen uitvoeren? 

Daarnaast hebben we dus te maken met het lichaam van het paard. Ook paarden zijn nooit perfect volgens ons ideale plaatje. Het is alleen een belangrijke taak als ruiter, om eventuele asymmetrieën en disbalans te helpen oplossen met je zit, in plaats van het probleem van het paard nog groter te maken door mee te gaan in het probleem. Je ziet dan ook vaak dat de ruiter denkt dat het paard niet gehoorzaamt aan been-  en teugelhulpen. Maar het paard snapt het niet, of kán niet gehoorzamen, omdat de been- en teugelhulpen worden tegengesproken, of zelfs tegengewerkt door de inwerking van de zit van de ruiter. 


Een ruiter moet dus niet alleen zijn eigen lichaam goed (leren) kennen, maar ook dat van zijn paard)en).
Maar om het lichaam van je paard als ruiter goed te leren kennen, zijn er wel enkele voorwaarden nodig.
Een ruiter moet hiervoor beschikken over: 

  • * Een goed lichaamsbewustzijn
  • * Een goede houding, want de houding bepaalt het spiergebruik van de ruiter...
  • *Een goed spiergebruik; activiteit maar ook juist ontspanning
  • *Een goede verhouding tussen mobiliteit (beweging) en stabiliteit
  • *Een goed, neutraal contact met de paardenrug vanuit het bekken
  • *Een goed begrip van de bewegingen die het paard maakt - of zou moeten maken


Probleem veroorzaken, verergeren of oplossen voor je paard?

Aan al deze aspecten wordt gewerkt in deze online training. Als de ruiter dit voor elkaar begint te krijgen, dan kan de ruiter zijn gevoel voor het paard verder gaan ontwikkelen. Jawel, voelen kun je leren!

Als de ruiter goed kan voelen hoe de balans en de beweging van zijn paard is, dan kan hij daar ook op inspelen. In plaats van een probleem te veroorzaken vanuit je eigen lijf, of te verergeren door jezelf (onbewust) mee te laten nemen door het paard in de ongunstige gewichtsverdeling, kan de ruiter het paard gaan 'leiden' naar een goed lichaamsgebruik. Zonder gewring van been- en teugelhulpen! 


Ruiters die het plezier in het rijden verloren zijn, paarden die staken, steeds terugkerend blessureleed, tegenvallende prestaties op wedstrijden, pijn of ongemak bij ruiters tijdens het rijden, ....
Het is vaak allemaal te herleiden naar iets wat opgelost kan worden door beter te gaan zitten en beter mee te bewegen.Niet alleen de paarden hebben baat bij goed zittende ruiters. Ook voor de ruiters zelf is 'goed zitten' veel gezonder. Rugpijn, heupklachten, doorrijden, stijve en pijnlijke nek en schouders, maar ook angst en onzekerheid... Ik heb het allemaal zien verdwijnen na het optimaliseren van de zit. 


If you can dream it,

you can do it.

Het is geen rocket science; iedereen kan het leren!
Een goede zit is dus belangrijk voor elke ruiter. Dat wist je waarschijnlijk al, want anders was je nu dit niet aan het lezen. :) 
Maar wát is nu goed zitten, en hóe bereik je dat dan? Dat zijn de vragen waarvoor ik deze online training gemaakt heb. 
Natuurlijk wordt je als ruiter en / of als instructeur steeds beter in het optimaliseren van zit en inwerking naarmate je er meer mee doet. Maar je moet ergens beginnen. Of misschien was je er al lang mee begonnen, maar wil je nog meer inzicht en inspiratie. Maar één ding is zeker: iedereen kan het leren. Het is geen rocket science. Als je eenmaal weet hoe je moet kijken of wat je moet voelen, dan kun je het nooit meer niet zien of niet voelen. 
Dus je bent gewaarschuwd, na deze training zal rijden en / of lesgeven nooit meer hetzelfde zijn... 


null

Wanneer moet je deze training níet gaan doen?

Misschien is het na deze tekst toch wel gaan kriebelen om eraan te beginnen. Dat hoop ik natuurlijk, want hoe meer kennis en inzicht er komt over de biomechanica van ruiter en paard, hoe beter het is voor onze paarden en voor de paardensport in het algemeen. Goed zitten heeft namelijk alles met paardenwelzijn te maken. Dat wist je misschien al, of dat besef kwam misschien bij het lezen van bovenstaande tekst.

Maar voor de zekerheid doen we even een checklist. Ik zou namelijk niet willen dat je geld uitgeeft en dan na aankoop denkt 'mwoa, wat moet ik er eigenlijk mee'...
Ik wil dat je vanaf het eerste moment dat je aan deze training begint aan niks anders meer kunt denken tijdens het rijden en / of les geven. En dat je zelfs als je iets anders aan het doen bent, bewuster bent van hoe je staat, zit, loopt, ligt, whatever... Dat je in iedere (dagelijkse) beweging die je maakt een kans ziet om jezelf als ruiter te verbeteren. Dat wil ik!


Dus hier is de checklist. Koop deze online training (nog) níet als: 


* Je niet hoeft te weten waarom je iets moet doen, en liever gewoon klakkeloos de aanwijzingen van je instructeur opvolgt zonder er verder bij na te denken.

* Je niet openstaat voor verandering.

* Jouw dagen / weken al zo vol zitten dat je geen tijd hebt om (gemiddeld) ongeveer een uur per week te besteden aan het lezen van tekst en het bekijken van video's. 

*Je het te spannend vindt om (iets) uit je comfortzone te gaan. (Weet je nog waar 'the magic happens'...?) 
*Jij liever gewoon je paard de schuld geeft als iets niet lukt. 



NB:
Een (eigen) paard waarmee je kan oefenen en / of een leerling / mederuiter die de oefeningen uit kan voeren is niet per sé noodzakelijk, maar wel een dikke aanrader. 


Het is prettig om deze training te doen in een periode van geen of weinig wedstrijden. Je kunt dan echt even focussen op de oefeningen uit de online training. Het wedstrijdgericht rijden kan hierop afleiding veroorzaken. En ook andersom; het proces van nieuwe vaardigheden aanleren kan de routine in de wedstrijd wat verstoren.
Uiteindelijk zullen de resultaten alleen maar beter worden, maar geef jezelf, je paard(en) en / of je leerling(en) genoeg tijd om alles eigen te maken. Met andere woorden: om (weer) onbewust bekwaam te worden!  

” Ik vond het echt fenomenaal. Nog nooit heb ik op zo'n korte tijd zo veel positieve veranderingen gemerkt. Dit zou iedereen moeten doen..“

- Mirella Versteijnen

Even praktisch: wat kun je verwachten van de inhoud? 

Met de online training "Rider Biomechanics by Roos Dyson" verbeter je een van de belangrijkste eigenschappen die je als ruiter zou moeten hebben: een goede houding en balans wat zorgt voor een goede inwerking.


In deze online training is er één rode draad: bewustwording en lichaamscontrole van de ruiter. Bewuste ruiters maken blije paarden! 


Ik heb mijn opleiding om mezelf te specialiseren in houding en zit in 2010 afgerond bij Akasha Rijkunst. Deze principes vormen de basis voor deze training.

De inhoud bestaat uit drie verschillende onderdelen. Ieder onderdeel bestaat uit verschillende subonderdelen. De lesstof wordt afgewisseld met theoretische kennis (tekst), afbeeldingen, informatieve video's, video's met voorbeeld lessen en veel praktische oefeningen voor zowel op als naast het paard. Je verbetert stap voor stap je kennis, inzicht, (overbrengen van) ruitergevoel en 'riding skills'.


Vanaf deel 1 zal je al een groot verschil merken. En nee, het is niet alleen voor beginners. Juist ook gevorderde ruiters en / of ervaren instructeurs hebben baat bij het optimaliseren van hun (inzicht in) zit en inwerking tot in de kleinste details. Want het zijn juist die details die het verschil maken tussen winnen en verliezen. Of tussen plezier en frustratie. Small changes can make big differences.


29 jaar ervaring samengevat in één online training !

null
Gebaseerd op mijn live cursus.


De live cursus ‘Houding, Balans en Inwerking’ heb ik ontwikkeld in 2010. Sindsdien hebben honderden ruiters deze drie cursuslessen gevolgd. Ondanks dat ik altijd open sta voor vernieuwing, is deze cursus is in al die jaren onveranderd gebleven. Gewoon, omdat dit een concept is wat heel erg fijn werkt. Er zit een logische opbouw in en na de drie lessen is rijden nooit meer hetzelfde.


De vier verschillende ruiters die in deze online training als voorbeeld hebben gediend, zullen dit aan je laten zien. Deze aanpak geeft keer op keer spectaculaire verbeteringen. Dat is wat ervoor zorgt dat ik mijn werk echt fantastisch vind, en waarom ik heb besloten om dit ook in een online versie aan te bieden. Want zo kan ik mijn kennis en ervaring nog meer verspreiden. Dit past goed bij mijn motto: ‘Elk paard verdient een goede zit.’

Door de zit en de beweging van een ruiter te optimaliseren, transformeer je de inwerking op het paard. Het resultaat is een harmonieuze samenwerking. Dan gaat het rijden ‘Gepaard met een lach’. Soms komt die glimlach al gelijk in de eerste les. Maar na het derde deel zal je zeker begrijpen wat er met bovenstaande tekst bedoeld wordt. Dan zal die smile op je gezicht verschijnen. Dat beloof ik je.

Wat biedt deze online training?

De online training bestaat uit een stappenplan waarin je 'houding, balans en inwerking' volledig kunt gaan analyseren en verbeteren.


Er zijn 5 delen: Intro, Les 1, Les 2, Les 3 en Follow up.  


Je leert niet alleen hoe je het doet, maar ook waarom.


Deze training is bedoeld om met je verkregen inzicht en vaardigheden zelf rijtechnische problemen (helpen) op te lossen en de afstemming met het paard te kunnen blijven verbeteren tot in de kleinste finesses.


Je kunt met deze online training beginnen en op je eigen tijd en tempo volgen waar en wanneer je maar wil. 


Na betaling ontvang je gelijk een e-mail met de toegang tot de volledige training. Ook als je in 3 termijnen betaalt ontvang je na betaling van de eerste termijn gelijk de volledige inhoud!


Je krijgt na aankoop een garantie van 2 jaar toegang. Maar zolang de training online is (en de intentie is om dit nog héél lang zo te houden!), mag je gratis en levenslang gebruik blijven maken van de online training! 

Al 15 jaar ongewijzigd de opbouw van deze drie lessen:

Les 1

We beginnen met theoretische lesstof, zodat je kennis en inzicht groot genoeg is om te snappen wat je in de praktijk gaat doen. Vervolgens leer je hoe je jouw rijhouding kunt analyseren. Daarna ga je aan de slag met het verbeteren van het ‘zij-aanzicht’; o.a. houding en opstapeling (alignment), spiergebruik, scharnierpunten, volgen van de bewegingen in elke gang.


Les 2

Nadat in les 1 het contact tussen de zit van de ruiter en de rug van het paard geoptimaliseerd is, kan de ruiter het paard beter voelen en vice versa. Dit gevoel kan nu gebruikt worden voor het werken aan de verticale balans. De focus komt nu dus op het ‘achteraanzicht’ te liggen. Denk hierbij aan het volgen van de zijwaartse bewegingen, verschillende bekkenposities en de invloed hiervan op het paard. Zo kun je verbeteringen verkrijgen  m.b.t. rechtgerichtheid, symmetrie, lengtebuiging, wendingen en zijgangen.

Les 3

Eerst is er nog meer verdieping in de theorie en worden zaken besproken waarbij de link wordt gemaakt met de inwerking van je zit. De praktische puntjes van les 1 en 2 worden op de i gezet. Daarnaast komen er aanvullende oefeningen aan bod, om de communicatie, het ruitergevoel en de rijvaardigheid nog verder te ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van het teugelcontact, beenligging, het (niet) geven van beenhulpen, het bewust omgaan met hulpen a.h.v. leertheorie, maar ook bijvoorbeeld mentale aspecten die de inwerking van de ruiter beïnvloeden. In deze les zullen veel puzzelstukjes op hun plaats vallen. Dit is de les waar de lach op het gezicht van de ruiter verschijnt…


Wat je mag verwachten:

  • Je bouwt aan het verbeteren van je rijkunsten en / of instructie op lange termijn.
  • Je ontwikkelt een beter begrip over het hoe en waarom van houding en zit.
  • Je ontwikkelt een voorsprong op andere ruiters en / of instructeurs. 
  • Je leert precies waar jij als ruiter op moet letten om je paard goed te kunnen rijden.
  • De paarden waarmee je werkt zullen gezonder en blijer worden. 
  • Lichamelijke klachten gerelateerd aan het rijden zullen verminderen of zelfs verdwijnen. 
  • Rijtechnische problemen kunnen worden opgelost, hulpteugels worden overbodig. 
  • Je ontdekt wat het verschil is tussen rijden en leiden.
  • Je leert de weg naar meer harmonie.
  • Je rit of les eindigt meestal met een big smile oftewel Gepaard met een lach!
  • Let op: Na deze online training is rijden en/of les geven nooit meer hetzelfde ! 

Wat maakt deze online training zo uniek?

  • Je krijgt een helder stappenplan om zowel kennis als vaardigheden te verkrijgen.
  • Alles in deze training draait om het verkrijgen van INZICHT. Met hoofdletters dus. 
  • De basis is gevormd door de principes van Akasha Rijkunst. Akasha College is dé upcoming opleiding in Nederland voor instructeurs. 
  • Daarnaast is de lesstof van deze training gebaseerd op de kennis en ervaring van Roos.
  • De samenstelling van deze online training is nergens anders te vinden. 
  • De inhoud is leerzaam voor zowel ruiters als instructeurs.
  • Ook andere vakgebieden zoals osteopaten, zadelfitters en dierenartsen hebben de weg naar 'Rider Biomechanics' al gevonden. (Alleen... waar blijven de juryleden?? ;) ) 
  • Traditionele, achterhaalde opmerkingen om een net plaatje na te streven geven veel belemmeringen in de beweging en ongemak voor ruiter en paard. In deze training leer je over houding en zit op een functionele manier. 

En wie is dan Roos Dyson?


  • Roos heeft 29 jaar ervaring als instructrice.
  • Roos heeft sinds het behalen van haar Deurne diploma in 2001 altijd fulltime in de paarden gewerkt, in binnen- en buitenland (o.a. Duitsland, Amerika, China).
  • De houding en zit instructeurs schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Op zich is dit een hele goede zaak natuurlijk. Maar het is een relatief nieuw vakgebied in de paardensport. Roos is in 2009 al begonnen met zich specialiseren en is dus een van de meest ervaren deskundigen op dit gebied. 
  • Roos was de allereerste instructrice ever die ging werken met een Joker simulator. 
  • Roos heeft als allereerste 'fitness voor ruiters' in Nederland opgestart. Sinds 2010 heeft ze enorm veel geleerd van de samenwerking met trainers en fysiotherapeuten omtrent de specifieke training van ruiters. 
  • Roos heeft zelf ook veel kilometers in de wedstrijdring gemaakt. Voorheen in de springsport (veel jonge paarden opgeleid, tot en met L springen) en recent in de dressuur tot en met Inter 1 niveau en 3-voudig PSG amazone. 
  • Roos combineert en integreert haar kennis over houding en zit met haar ruime ervaring als 'regulier' ruiter en instructrice. 
  • Roos rijdt nog actief en traint graag bij goede trainers uit de topsport. Ze heeft lessen gevolgd bij o.a. Leunus van Lieren, Penny Rockx, Laurens van Lieren.
  • Ook heeft Roos in haar clinics diverse samenwerkingen met trainers uit de (top)sport, zoals Barbara Faber (hippisch sport oefentherapeut), Laurens van Lieren, Imke Schellekens-Bartels, Jesse Drent.
  • Roos heeft zich naast Deurne en Akasha College nog verder bijgeschoold. Zij heeft o.a. de volgende diploma's en certificaten: Franklin Method, Ruitervoorkeuren, Trainersclub o.l.v. Rien van der Schaft, Sport Horse Manager. 
  • De laatste jaren geeft Roos met name clinics. Deze vinden plaats door heel Nederland en België, maar soms ook in bijvoorbeeld Polen of Portugal. 
  • Sinds haar specialisatie heeft Roos in haar lessen en clinics gewerkt met duizenden verschillende combinaties. 
  • Ondanks dit alles is 'het verkrijgen van eenheid tussen paard en ruiter' nog steeds haar grenzeloze missie en passie, waarover ze nooit uitgeleerd - en nooit uitgepraat raakt !  :) 
null

Ja ik snap het! 

Voor € 447,- krijg ik het inzicht en de knowhow in de biomechanica van ruiter en paard, waar ik de rest van mijn leven profijt van zal hebben !!!

null