Ben je op zoek naar meer harmonie tussen jou en je paard, ongeacht je niveau of discipline?

Wil je minder blessures of ongemak bij jou en je paard? Meer plezier of beter presteren op wedstrijden? Of geef je les en wil je fysiek en mentaal gezonde paarden en blije lesklanten?

     

Lees dan even verder!  >>

Jawel, paardrijden is een sport!

Controle over je paard begint namelijk met controle over je eigen lichaam. Misschien is ruitersport daarom een betere naam dan paardensport. Want wij als ruiter bepalen of een paard een ‘happy athlete’ kan zijn.
Met genoeg bewustwording en vaardigheden met betrekking tot je manier van zitten, kun je in plaats van je paard ‘rijden’ (met handen en benen) je paard gaan ‘leiden’ met je zit. Als paardrijden paard leiden wordt, dan wordt het zo veel aangenamer voor zowel ruiter als paard!

Rij je voornamelijk lekker in het bos, maar wil je dit op een gezonde en prettige manier doen?

Of loop je tegen rijtechnische problemen aan?

Heb je je wel eens gerealiseerd dat je misschien zelf de veroorzaker bent van dingen waarvan je denkt dat je paard hier moeite mee heeft? Heel veel rijtechnische problemen worden veroorzaakt door de manier waarop je als ruiter op je paard zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan impuls, ontspanning, nageeflijkheid, aanleuning / teugelcontact, buiging, rechtgerichtheid, zijgangen, balans en ritme in het springparcours, tempo controle in de cross en noem maar op.

Want hoe je zit, is hoe je op je paard inwerkt! Dit is gewoon biomechanische logica, waar je in mijn online training 'Rider Biomechanics' alles over kunt leren.

null

Élk paard verdient een goede zit !

Paarden zijn een ster in compenseren waar wij het ze met onze zit en inwerking moeilijk maken. Maar als ze moeten compenseren, wordt het gevoel toch altijd een beetje stroef en ongemakkelijk. Bovendien geeft dit op de lange duur overbelasting bij het paard!

Als je op de juiste manier rijdt, kun je veel meer bereiken dan je denkt. Waarom lukt dat dan maar zo weinig ruiters écht goed? Dat vertel ik je op deze pagina. En ook hoe je het oplost.


Want misschien ben jij wel een van deze ruiters? Misschien ben je wel vastgelopen in een bepaalde klasse? Of ben je het plezier in het rijden verloren? Ben je een topsporter, en moet je keihard knokken om die laatste paar procent hoger te scoren of die laatste paar seconden sneller te rijden in de barrage?  Misschien heb je altijd rugpijn, rij je jezelf door of heb je andere klachten tijdens of na het rijden? Misschien ervaar je onzekerheid of zelfs angst tijdens het rijden? Of misschien heeft je paard telkens een blessure, of vertoont hij gedragsproblemen onder het zadel?


Ben je een instructeur en vind je het soms moeilijk om problemen bij je lesklanten op te lossen, of om hun vragen goed te beantwoorden? Heb je een manege en wil je het werk voor je manegepaarden zo gezond en prettig mogelijk maken? En wil je blije lesklanten?
Of… misschien gaat het rijden of les geven allemaal best wel lekker, maar vind je het gewoon leuk om jezelf nóg verder te verbeteren?


If you can dream it,

you can do it.

Je rijdt paard. Je hebt daarbij een doel dat je wilt behalen. Misschien ligt dit doel in het bos, of misschien tussen de witte hekjes, in een springparcours of gewoon thuis in je eigen rijbak. Maar je verlangt stiekem naar ‘meer’. En daar is niks mis mee.

Sterker nog… Er gebeurt iets wonderlijks. Je gaat namelijk dromen. Je ziet helemaal voor je hoe jij in alle rust met een prachtige houding op je paard zit en er daardoor volledige harmonie is tussen jou en je paard. Je paard en jij zijn samengesmolten, en je hoeft het maar te denken en je paard voert het uit, alsof zijn of haar lichaam helemaal bij jou hoort.


Wat gebeurt er als je steeds meer harmonie ervaart tijdens het rijden?


 • Je voelt vreugde en voldoening omdat je connectie voelt tussen jou en je paard.
 • Je behaalt betere resultaten met wedstrijden. Misschien krijg je zelfs een vet compliment van de jury, omdat die zo van je proef genoten heeft.
 • Jij en je paard zijn minder moe na een lange buitenrit of een training in de rijbak.
 • Je ervaart een gevoel van vrijheid tijdens het rijden; je kunt je paard heel makkelijk sturen met wat kleine aanpassingen.
 • Angst en onzekerheid maken plaats voor plezier.
 • Je krijgt tijdens het rijden een ‘big smile’ op je gezicht. Dit is de smile waar ‘Gepaard met een lach’ naar vernoemd is.

 Jij wilt stappen zetten tijdens het rijden. Groeien. Meer geluk en samenwerking met je paard ervaren. Beter je oefeningen onder de knie krijgen. Of die klasse hoger starten op springwedstrijden. Maar tot nu toe hebben al je lessen of cursussen toch net niet dat ultieme effect gehad...


In het ergste geval twijfel je of je paard het wel kan. En je twijfelt of jij het wel kan. Je denkt dat je alles en iedereen geprobeerd hebt, maar niks heeft nog echt tot je gewenste succes geleid. Misschien heb je er zelfs al aan gedacht om je paard te verkopen, omdat je op een dood spoor zit. Wacht daar nog maar even mee, want misschien is mijn online cursus 'Rider Biomechanics' ook voor jou de oplossing! 


Wat werkt er dan wel? Beter gaan rijden!

Dat klinkt als een open deur, maar niemand is ‘perfect’ in zijn communicatie via zijn houding, balans en inwerking naar zijn paard. De meeste weten zelfs eigenlijk helemaal niet waar ze mee bezig zijn.

Drie punten om voortaan op te letten:

 • Wil je jouw paard beter begeleiden tijdens het rijden? Zorg voor een goede houding, balans en een juiste inwerking. Zo weet je dat jij je paard niet hindert, en dat je vervolgens de juiste leiding in de beweging kan geven.
 • Vaak ben je je niet bewust van de (biomechanische) inwerking die je met zit geeft, waardoor je met je been- of teugelhulpen iets vraagt en dit tegelijkertijd met je zit ‘tegenspreekt’ of belemmert. Dit komt echt vaker voor dan je denkt, op álle niveaus!
 • Ervaar jij en/of je paard ongemak of zelfs pijn tijdens of na het rijden? Een goede manier van zitten en meebewegen voorkomt of verbetert veel van dit soort klachten.


Voor deze drie punten is één ding cruciaal: goede instructies.

De meeste instructeurs geven – áls ze er al op letten – instructies voor je zit omwille van het mooie plaatje. Denk hierbij aan “schouders naar achteren”, “achterover zitten”, “hakken uitdrukken”, “handen laag”, “handen stil”, “stil zitten”, enzovoorts. Maar deze instructies werken vaak juist averechts om tot fijn paard’leiden’ te komen.
Natuurlijk is het fijn als het er netjes uitziet als je op je paard zit. Maar wat is er nu mooier; een ‘mooie’ stijve barbiepop die op een ongelukkig, moeilijk bewegend paard de baan door gaat, of een ruiter die fijn mee zit en voor het paard ‘doorlaatbaar’ is, zodat de kwaliteiten van het paard ten volste tot zijn recht komen, en het paard net zo veel plezier in het werk heeft als de ruiter?

Goed nieuws: 

Een goede houding, balans en inwerking kun je leren. En ook het inzicht in wat nu een goede biomechanica is van de inwerking van jou als ruiter op je paard. Zodat je weet of een instructie ook echt helpend is. Met goede instructies laat jij je zit vóór je werken. En ook vóór je paard.

En… het is nog een stuk eenvoudiger en leuker dan je denkt.

” Ik vond het echt fenomenaal. Nog nooit heb ik op zo'n korte tijd zo veel positieve veranderingen gemerkt. Dit zou iedereen moeten doen..“

Wat zou dat voor jou betekenen?

Wat als jij ineens veel sneller veel beter kunt gaan rijden? Wat zou je dan bereiken? Wat zou je willen doen als alles wat je wilt bereiken ineens veel beter lukt? Welke reis zou je dan doorlopen samen met je paard?

Stel je eens voor dat:

 • Je écht fijn kan communiceren tijdens het rijden en zo keer op keer met een smile op je paard zit.
 • Je merkt dat je paard veel meer plezier in de trainingen gaat krijgen. Dat je paard naar je toe komt lopen als je met je zadel aankomt, omdat hij net zo veel plezier heeft in de trainingen als jijzelf.
 • Je je paard meer zekerheid kan geven door jouw goede hulpen — zonder er harder voor te werken of het paard hierin te benadelen.
 • Je paard altijd met je meewerkt, omdat hij precies begrijpt wat je wil en dit lichamelijk ook kan uitvoeren.
 • Je veel meer rust, geduld en zelfvertrouwen ervaart, omdat je weet dat je op de goede weg bezig bent.
 • Je je jonge paard(en) een goede en gezonde basis opleiding kunt geven, waar zowel het paard als de ruiter(s) de rest van zijn of haar leven plezier van gaan hebben.
 • Je keer op keer weet hoe je jouw doelen kan behalen omdat je inzicht hebt in biomechanica en praktische tips toepast die bij jou passen.
 • Je niet meer steeds die hoge kosten hebt aan eindeloze osteopathie behandelingen, de dierenarts en andere middelen om je paard op te lappen omdat hij steeds lichamelijk ergens last van heeft of geblesseerd is.
 • Je eigen lichaam lekker aanvoelt, omdat je op een gezondere manier beweegt.
 • Je paard op oude leeftijd nog steeds met veel plezier aan het werk kan gaan, omdat je hem al die jaren op een gezonde manier hebt laten bewegen.
 • Je angst en onzekerheid tijdens het rijden verdwijnt, omdat je verbeterde balans je veel meer zelfvertrouwen geeft.
 • Je de opgedane kennis, inzicht en vaardigheden over kan brengen aan de mensen aan wie jij les geeft, waardoor de kwaliteit van je instructie enorm omhoog gaat.
 • En ook: dat je eerdere investeringen in tijd en geld ein-de-lijk rendement opleveren.


Het mooie is: dat kan allemaal als je het juiste inzicht hebt in houding & zit en biomechanica en als je weet hoe je dit kunt verbeteren. Want hoe je zit, is hoe je inwerkt !

Ben je enthousiast geworden?

Met de online training Rider Biomechanics’ verbeter je een van de belangrijkste eigenschappen die je als ruiter zou moeten hebben: een goede houding en balans wat zorgt voor een goede inwerking.


In deze online training hebben we één rode draad: bewustwording en lichaamscontrole van de ruiter.


De inhoud bestaat uit drie verschillende onderdelen. Ieder onderdeel bestaat uit verschillende subonderdelen. De lesstof wordt afgewisseld met theoretische kennis (tekst), afbeeldingen, informatieve video's, video's met voorbeeld lessen en veel praktische oefeningen voor zowel op als naast het paard. Je verbetert stap voor stap je kennis, inzicht en je rijkunsten.


Vanaf deel 1 zal je al een groot verschil merken. En nee, het is niet alleen voor beginners. Juist ook gevorderde ruiters hebben baat bij het optimaliseren van hun zit en inwerking tot in de kleinste details. Want het zijn juist die details die het verschil maken tussen winnen en verliezen. Of tussen plezier en frustratie. Small changes can make big differences.


En dit alles kan jij gaan toepassen. Je leert hoe je kunt zien en voelen hoe je je eigen houding kunt verbeteren. Voelen kun je leren! En jouw paard is hierbij je allerbeste instructeur.


Wil jij mijn inzichten en technieken van mij leren?


Begin dan nu met de online training Rider Biomechanics!

null

28 jaar ervaring samengevat in één online training !

null
De cursus ‘Houding, Balans en Inwerking’ heb ik ontwikkeld in 2010. Sindsdien hebben honderden ruiters deze drie cursuslessen live gevolgd. Ondanks dat ik altijd open sta voor vernieuwing is deze cursus is in al die jaren onveranderd gebleven. Gewoon, omdat dit een concept is wat heel erg fijn werkt. Er zit een logische opbouw in en na de drie lessen is rijden nooit meer hetzelfde. De vier verschillende ruiters die in deze cursus als voorbeeld hebben gediend, zullen dit aan je laten zien.  Deze aanpak geeft keer op keer spectaculaire verbeteringen. Dat is wat ervoor zorgt dat ik mijn werk echt fantastisch vind, en waarom ik heb besloten om dit ook in een online versie aan te bieden. Want zo kan ik nog meer ruiters en dus nog meer paarden bereiken. Dit past goed bij mijn motto: ‘Elk paard verdient een goede zit.’ Dus ook jouw paard!
Door jouw zit en beweging te optimaliseren, transformeer je de inwerking op je paard. Het resultaat is een harmonieuze samenwerking. Dan gaat het rijden ‘Gepaard met een lach’. Soms komt die glimlach al gelijk in de eerste les. Maar na de derde les zul je zeker begrijpen wat er met bovenstaande tekst bedoeld wordt. Dan zal die smile op je gezicht verschijnen. Dat beloof ik je.

Wat biedt de online training?

De online training bestaat uit een uitgekiend stappenplan waarin ik jou meeneem om jouw houding, balans en inwerking volledig te kunnen analyseren en te verbeteren. Heel belangrijk vind ik hierbij dat je niet alleen weet hoe je het doet, maar ook waarom.
Je kunt deze online training op je eigen tijd en tempo volgen waar en wanneer je maar wil. 

Helemaal aangepast aan jouw leerproces

Deel 1

We beginnen met ‘theoretische lesstof’, zodat je kennis en inzicht groot genoeg is om te snappen wat je in de praktijk gaat doen. Vervolgens leer je hoe je jouw rijhouding kunt analyseren. Daarna gaan we aan de slag met het verbeteren van het ‘zij-aanzicht’; o.a. houding en opstapeling (alignement), spiergebruik, scharnierpunten, volgen van de voorwaartse en opwaartse bewegingen.


Deel 2

Nadat in les 1 het contact tussen de zit van de ruiter en de rug van het paard geoptimaliseerd is, kan de ruiter het paard beter voelen en vice versa. Dit verbeterde gevoel kan nu gebruikt worden voor het werken aan de verticale balans. De focus komt nu dus op het ‘achteraanzicht’ te liggen. Denk hierbij aan het volgen van de zijwaartse bewegingen, verschillende bekkenposities en de invloed die je met je zit hierdoor uit kunt oefenen op je paard. Zo kun je verbeteringen verkrijgen  m.b.t. rechtgerichtheid, lengtebuiging, wendingen, zijgangen. etc.

Deel 3

De puntjes van les 1 en 2 worden op de i gezet. Daarnaast komen er aanvullende oefeningen aan bod, om de communicatie en het ruitergevoel nog verder te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van het teugelcontact, beenligging, het (niet) geven van beenhulpen, het bewust omgaan met hulpen a.h.v. leertheorie,, maar ook bijvoorbeeld mentale aspecten die de inwerking van de ruiter beïnvloeden. Dit is de les waar de lach op het gezicht van de ruiter verschijnt…


Wat je mag verwachten...

 • Je bouwt aan het verbeteren van je rijkunsten en / of instructie op lange termijn.
 • Je ontwikkelt een beter begrip over het hoe en waarom van houding en zit.
 • Je leert precies jouw kenmerken waar jij op moet letten om je paard goed te kunnen rijden.
 • De paarden waarmee je werkt zullen gezonder en blijer worden. 
 • Je ontdekt wat het verschil is tussen rijden en leiden.
 • Je krijgt de juiste informatie en oefeningen die jou gaan helpen om meer harmonie met je paard te gaan ervaren.
 • Let op: Na deze online training is rijden (of les geven) nooit meer hetzelfde ! 

Start nu met de online training


'Rider Biomechanics'


De aankoop is natuurlijk best een investering.
Maar online leren heeft zo zijn voordelen.


Reken maar eens uit hoeveel het je zou kosten als je de 44 (unieke) oefeningen uit deze online training in live lessen zou moeten doen.
En dan heb je nog niet alle educatieve teksten en video's, die je zo vaak terug kunt kijken als je wilt. 

Of reken maar eens uit, hoeveel deze online training gekost heeft om hem te maken... Door alle verschillende mensen die meegeholpen hebben zijn er samen al meer dan 500 uur aan besteed!!!


Als je deze berekeningen ziet, dan zal je begrijpen dat deze online training een hele waardevolle investering is. 


Maar... Omdat ik de inburgering van deze kennis in de paardensport zo ver mogelijk wil verspreiden, bied ik deze online training aan voor slechts € 450,- !!!


Want hoe je zit is hoe je inwerkt..
En dus gun ik élk rijpaard deze kennis en inzichten!

Voor €450,- heb jij gegarandeerd 2 jaar toegang tot de inhoud
(dit is omgerekend € 18,75 per maand)
PLUS zo lang als deze online training bestaat behoud je gratis toegang!!

Je kunt inloggen zo vaak je wil en waar ook ter wereld waar je internet hebt!

Ook krijg je een 'niet tevreden = geld terug' garantie van 3 maanden.

Het is mogelijk om in 3 maandelijkse termijnen te betalen. 

Wat houdt je nu nog tegen?


null

Rider Biomechanics Online Course

Is this online course suitable for me?

The online course is suitable for every rider, because (awareness about) a good seat is the basics of all basics. The way you sit is the way your horse moves, and conscious riders make happy and healthy horses. It doesn’t matter if you hack outside, ride once a week on a riding school or are competing at top level in no matter which discipline, this course will always teach you new insights and make you a better rider for your horse(s).

How long do I have access to the content?

Lifelong!
You will have a guaranteed access to the online course for the period of two years. After this period, you will have access to the course as long as the course exists. So you have lifelong access for the lenght of the life of this course!

Do I get enough value for my money?

We give you the guarantee of two years access plus the lifetime of this course.
When you buy this online course, you can use the link as much as you want and from anywhere in the world where you have internet access.
Even when you count from the minimum of two years, it means you paid a monthly cost of less then € 18,75 per month. (€ 447,- : 24 months).

And the most important, priceless things: This course contains life changing knowledge and skills! After completing this course, riding and teaching will give you so much more fulfillment and joy, I promise you that !
And even in the unlikely event of quitting your equestrian activities, this course will leave you with more body awareness and healthier movement patterns for the rest of your life!

Can I afford the costs of the online course?

Please keep in mind that this course is an investment that will save you a lot of costs! The price is comparable with 1-2 months of maintaining your horse. Think of the improvements it will give you to be able to move up to a next competition level faster. And the awareness and skills to get more profit out of all your riding lessons. Or the absence of discomfort in your own body like back pain or riding related injuries, because you learn how to use your body in a healthy way. Think of the frustration because of miscommunication with your horse or even bad behaviour of your horse because of this, that might disappear. Think of one single vet bill that might be saved on, because you learn how to train in a way that your horse profits from training in stead of overasking him. And maybe the most important one of all: think of the joy that you will get from the harmony with your horse(s) that you will find in this course. This one is priceless!

Do I have a satisfaction guarantee?

Yes!
It has never ever happened before, but if you are not satisfied about the content or the results of this course, you can get a full refund of the money you paid for the purchase of this course.

Within 3 months after your purchase date, you can send a video to us on info@gepaardmeteenlach.nl of you practising one of the exercises of the online course on your horse and the explanation why you are not satisfied. You will receive the refund within one month after sending your email.

How much time does the course take?

We recommend to take enough time to practise all the exercises on your horse, before you move up to the next part. When people do the course in live lessons, the quickest possible time is 6 weeks. But because this online course has more information and more exercises, it will probably take more than one week to finish one part. Then you will need 2-6 weeks (depending on how often you ride) to master your new skills in a way that they become part of your riding in a automatic way. When you notice this, then it’s time to move on to the next part. To be sure that you don’t need to rush and you can take as much time as you need or like, you will have access to all the parts of the course for one year.

What if I have questions about the content of the course?

If you have a question, you can send an email to info@gepaardmeteenlach.nl. We will try to answer your question within 1 week.

I would like to follow live lessons on the subjects of the course. Is this possible?

Roos Dyson gives clinics all over the world. You can send an email to info@gepaardmeteenlach.nl if you want to receive more information about organising a clinic with Roos. At this moment Roos doesn’t do online private lessons, but we might offer this possibility in the future.

Will the content of this course match with the lessons I’m taking from my own instructor?

If you have a skilled, well educated instructor I dare to say yes. The things you learn in this course are the basics of all basics which you need for everything you do in riding. Sometimes it happens that instructions are contradictionary when teachers are only focussed on sitting ‘picture perfect’, without taking functionality and biomechanics into account. (For example teachers who tell you to sit with your shoulders back and your hands close together.) In this course, you will learn to judge if your teacher is teaching you the right things for healthy biomechanics and happy horses and riders….

I would like to practise the exercises in this course with my own trainer. Can I do that?

Yes, we highly encourage this! You can tell or show the exercises and the analysis forms (on your phone or printed) to your trainer and ask him or her to help you. Please don’t share the link of the course to your trainer or to anyone else. If your trainer is interested in a coöperation to become an affiliate of this course, they can contact us by sending an email to info@gepaardmeteenlach.nl.

I’m a professional (competition) rider or trainer, is this course suitable for me?

Yes! This course will make you an even more skilled rider or trainer. This course contains information and exercises that will not be found in ‘normal’ equestrian literature, educations and lessons. If you have many students and if you are interested in a coöperation to become an affiliate of this course, you can contact us by sending an email to info@gepaardmeteenlach.nl.

I am a riding school teacher, is this course suitable for me?

Yes! This course will give you loads of inspiration to upgrade your lessons in a way that gives more fun and healthier movement patterns for both your school horses and your pupils. This course contains information and exercises that will not be found in ‘normal’ equestrian literature, educations and lessons. If you have many riding school clients and if you are interested in a coöperation to become an affiliate of this course, you can contact us by sending an email to info@gepaardmeteenlach.nl.

I have problems with my back, is this course suitable for me?

Many riders suffer from back pain due to a wrong posture and therefore blocking themselves in the movements they need in order to follow the movements of their horse. This is not only uncomfortable or even harmful for the horse, but also in long term very damaging for the rider. In this course, you will learn how to use your body in a sound way. If you are having problems like chronic back pain, hernia’s, scoliose etc. then it is extra important to use your body in a right way. When your not sure, please contact your docter for advise.

I have a young horse just started under saddle, is this course suitable?

The exercises in this course exist of ground exercises and ridden exercises. It is nice when you have a horse that knows the basics and is relaxed, so you can focus on yourself. On the other hand, you want to give your young horse the best possible start in using it’s body in a sound manner, and find the best possible communication with it’s rider to gain trust and confidence. Therefore we recommend this course not only for beginner riders, but also this is great knowledge to educate your young horse(s) in the best possible way.

I am a para rider, is this course suitable for me?

In this course you will learn how to communicate with your seat, your pelvis being the first and most important physical contact with your horse. If you have (some) control over the area around your pelvis, this course is suitable for you. In this course you will learn to ride with the smallest possible – or even completely without - leg and rein aids.

What is the minimum or maximum age for this course?

If you do this course on your own, we recommend a minimum age of 12 years. If you are a parent and want to support your kids, you can start with most of the exercises at the age of plm 6 years old. The maximum age…. Anyone who can ride a horse can do this course, no matter the age. Age is just a number you know. And in Holland we say: “You are never to old to learn.” Another quote I like is this one: “Live every day as if it is your last, but educate yourself as if you live forever”.

Je hebt nu 2 keuzes : 

Je kunt blijven doen wat je altijd hebt gedaan en het nog even aankijken — het voorspelbare resultaat is dat het voor je blijft zoals het nu is.


OF


Je gaat vandaag voor jezelf en voor je paard(en) voor eens en voor altijd het verschil maken.

Het enige wat je hoeft te doen is het ferme besluit nemen om je aan te melden.


Heb je de online training helemaal doorlopen en ben je toch niet tevreden over het resultaat?


Dan mag je binnen 3 maanden na aankoop een filmpje insturen waarin je de lessen te paard oefent met een toelichting waarom je niet tevreden bent, en dan krijg je gewoon je geld terug !


Mijn garantie heb je bij deze.

Dankjewel voor de tijd en moeite die je hebt genomen om mijn boodschap aan jou en je paard(en) te lezen. Ik hoop dat je jezelf en je paarden deze online training gunt. Want élk paard verdient een goede zit, ook die van jou.

En vergeet niet:

Perfect paardrijden kan niemand, beter paardrijden kan iedereen !