Elk paard verdient een goede zit

Roos Dyson

“Mijn naam is Roos Dyson. In 2009 heb ik ‘Gepaard met een lach’ opgericht.

Ik ben op mijn 8e jaar begonnen met paardrijden op de plaatselijke manege en op mijn 14e had ik mijn eerste eigen pony. Mijn ouders komen niet uit de paarden maar na het behalen van mijn VWO diploma mocht ik toch naar Deurne. Hier heb ik de 4-jarige opleiding Paardensport afgerond (2001). Tijdens en na deze opleiding heb ik ervaring opgedaan als groom, ruiter van (jonge) paarden en instructrice. Daarnaast heb ik ruim 4 jaar op kantoor gewerkt bij een paardendierenarts die gespecialiseerd is in radiologische beeldvorming.

Tot op heden heb ik een groot aantal paarden op wedstrijden uitgebracht. Voorheen veel jonge paarden in het springen (t/m L niveau), en de laatste jaren kom ik uit in de dressuursport.
Momenteel heb ik drie eigen paarden. Romy (v. Jazz) heb ik zelf opgeleid van het zadelmak maken tot en met de Prix St Georges. Ze is nu met wedstrijdpensioen. Variety (v. Rubiquil) start ik op dit moment in de Inter 1 en mijn ambitie met haar is om zo ver mogelijk te komen. 
En in november 2020 heb ik Mickey (v. Fürstenball) gekocht. Zij heeft nog geen wedstrijdervaring. Met de kennis en ervaring die ik opgedaan heb dankzij Romy en Variety is mijn doel om haar op te leiden tot een goed dressuurpaard. 

In februari 2010 heb ik nog een opleiding afgerond: de opleiding voor Akasha Zit Coach. Dit is een nieuwe opleiding, speciaal ontwikkeld voor gediplomeerde instructeurs en is een aanvulling / specialisatie op gebied van anatomie ruiter en paard, houding, zit en balans, didactiek en leertechnieken. Ik heb dagelijks erg veel plezier van alles dat ik in deze opleiding geleerd heb.

Hoe en waarom ik als klein kind besmet ben geraakt met het paardenvirus is me eigenlijk niet duidelijk. Wel weet ik dat ik omgaan met paarden het mooiste ‘werk’ vind wat er is en dat het ontzettend veel voldoening geeft. Mijn nadruk in het omgaan met paarden (en mensen!) ligt bij wederzijds respect. Mijn streven is om altijd zo professioneel mogelijk te werk te gaan en ik grijp iedere kans om nog meer over het vak te leren. Dankzij het plezier dat ik heb in het werken met paarden, is mijn werk altijd gePaard met een lach.”

Hóe je de prijs wint, is veel belangrijker dan dat je de prijs wint.

– Roos Dyson –

Opleiding en werkervaring:

Opleidingen
1991 – 1997: VWO – diploma behaald.
1997 – 2001: MBO Kaderfunctionaris Paardensport in Deurne – diploma behaald.
2006: ‘Praktijkdiploma Boekhouden’ behaald (zelfstudie bij LOI).
2009 – 2010: opleiding Akasha Rijkunst: Akasha Zit Coach – diploma behaald.
2019: bijscholing via Trainersclub van Dressage Pro o.l.v. Rien van der Schaft
2019: Certificering behaald van de ‘Franklin Method balls for Equestrians’
2020: Module 1 en 2 cursus ‘Ruitervoorkeuren’ (Suzanne Heemskerk)
2021: Cursus Sportmassage voor paarden module 1 behaald
2021-2022: toegelaten en diploma behaald:
opleiding ‘Sport Horse Manager’ bij Bartels Horse & Health Instituut
2022: geselecteerd voor en begonnen aan KNHS opleiding voor toezichthouder op dressuurwedstrijden

Stages
Voor de opleiding Paardensport in Deurne heb ik op diverse bedrijven stage gelopen, o.a. bij Hengstenhouderij Van Uytert in Heerewaarden en Stal Sieshof in Pfalzdorf, Duitsland.

Werkervaring
1997 – 2000: Tijdens schoolperiodes in Deurne weekendwerk als groom gedaan.
2000 – 2001: Stoeterij Den Goubergh in Roosendaal (fam. Sekreve); groom op stal.
2001: Stal de Visser in Woensdrecht; groom zowel thuis als op de landelijke wedstrijden.
2002: Onestone Farms in Montesano, USA; ruiter voor de jonge paarden en dekhengsten.
2003: De Capelse Manege in Capelle a/d IJssel; instructrice.
2004 – 2005: Stal Stakkeshoeve in Wouwse Plantage, ruiter voor de jonge paarden.
2000 – 2009: parttime werkzaam als zelfstandige; geven van privé lessen (dressuur en springen), rijden en zadelmak maken van paarden.
2005-2009: eDigit Mobiel Paardenonderzoek in Roosendaal; werkzaam als officemanager voor dierenartsen die gespecialiseerd zijn in röntgenonderzoek.
2011:  2,5 maand fulltime werkzaam als invaller; groom werkzaamheden voor fam. Barbançon op stal bij Anky van Grunsven en Sjef Janssen.
2018-2019: verschillende periodes werkzaam als ruiter/coach bij Heilan International Equestrian Centre in China, om daar het niveau van de Chinese ruiters / trainers naar een hoger niveau te tillen.
2009 – heden: werkzaam als zelfstandige in mijn bedrijf ‘Gepaard met een lach’.

Wedstrijdniveau’s
L springen
Lichte tour dressuur (Inter 1)

 

Bekijk hier een filmpje van mijn kür op muziek met mijn Jazz-merrie Romy.

 

Topsport is an attitude..

– Roos Dyson –