Close

Nieuws


Oef… Het ruiterfeest… Ons ruiterfeest… Eerste editie…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is RUITERFEEST-poster-4-mei-724x1024.jpg

Op zaterdag 4 mei was het dan zo ver!
We hadden van te voren 100 twijfels. Want zoiets organiseren is nogal wat.
Het was de eerste editie dus het was nog geen volle bak.
Maar….. Wat was het leuk, gezellig en voor herhaling vatbaar!! Zelf lekker bijgekletst met ‘oude’ bekenden, leuke, interessante nieuwe mensen leren kennen, en daarna nog even lekker ‘los’ op de dansvloer. Mensen die alleen hierheen kwamen vonden elkaar, mensen die samen kwamen mengden zich met andere groepjes, kortom precies zoals we het bedoeld hadden…

De datum voor de 2e editie volgt…..


Gewoon even een leuk trainingsmomentje hier in China; 
Als enige vos tussen de schimmels en als enige ‘blonde’ tussen alle Chinezen… Een beetje vreemde eenden in de bijt/bak maar het zorgde wel voor een ‘gepaard met een lach-momentje’… 

  

 


Roos terug de school’banken’ in (of eigenlijk meer de school’bak’…)

Omdat je in de paardenwereld nooit uitgeleerd bent gaat Roos in 2019 bijscholen bij de “Dressage Pro trainersclub”. Het is een 10 daags programma speciaal voor instructeurs die zelf minimaal Z geklasseerd zijn. Roos is erg benieuwd naar de visie van Rien van der Schaft, die een groot deel van de instructie zal verzorgen tijdens deze bijscholing.
Iedere dag heeft een eigen thema met eigen gastdocenten, zoals bijvoorbeeld biomechanica, mentaal ruiter & paard, management van je leerling combinaties, etc. Daarnaast is er het steeds terugkerend onderwerp rijtechniek:
“Herkennen van een goed gaand paard, Oplossen van aanleuningsproblemen, De belangrijkste basisvoorwaarden herkennen en verbeteren, Meer inzicht in het traject van zadelmak naar Grand Prix, Alle oefeningen uitgelegd: hoe uitvoeren, waarom en veelgemaakte fouten, Begeleiden van je leerlingen richting wedstrijden.”

Deze mooie uitspraak is hierbij wel van toepassing:
“Live every day, as if it is your last one. But educate yourself, as if you live forever!”


       


In 2019 bestaat Gepaard met een Lach 10 jaar !

Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar we zijn plannen aan het smeden om dit groots te vieren door middel van een bijzondere competitie: De Kippenvel-competitie….


Gepaard met een lach in China; :

Nadat ik in april/mei en van begin augustus tot half september 6 weken in China door heb gebracht, zit ik er in november 2018 voor de 3e keer.

Het is een heel andere wereld, vol ongekende luxe maar ook vol met uitdagingen. Zo geven we bijvoorbeeld les met vertalers, omdat de Chinezen geen Engels spreken. Ook is de paardensport in China relatief nieuw, waardoor kennis en ‘gevoel voor paarden’ daar op een heel ander niveau ligt dan hier.
De planning is om ook in 2019 een paar keer per jaar voor 6 weken naar China te gaan, om ‘mijn’ team naar een hoger niveau te brengen samen met mijn andere Nederlandse collega(‘s). Het is niet altijd makkelijk om alles en iedereen thuis achter te laten, maar de ervaringen die ik opdoe hier in China maken het de moeite waard!


Horses Product van het Jaar Verkiezing 2018

Ook dit jaar doet Gepaard met een lach weer mee met de ‘Horses Product van het Jaar Verkiezing’.
Als inzending heb ik dit jaar de clinics in samenwerking met Laurens van Lieren aan de jury gepresenteerd. Binnenkort kun je voor de  verkiezing je stem uit gaan brengen, we hopen alvast op jullie steun!

Deze foto is overigens genomen tijdens een bijzondere clinic. Laurens en ik gaven onze combi-clinic op de locatie van Anne Muller / Maaike de Jeu van Akasha Rijkunst.

Akasha Rijkunst is de plaats waar ik de opleiding tot Zit Coach gevolgd heb,  Anne Muller heeft mij (letterlijk) de basis geleerd van alles wat ik nu doe… Hoe mooi was dat??

Het antwoord hoef ik niet te geven, en plannen om deze combinatie te integreren in de nieuwe versie van de Akasha opleiding zijn reeds gesmeed…


ISES congres

Op 24 september ben ik het wat verder weg gaan zoeken voor bijscholing: de Practical Day van het ISES congres in Rome.
ISES staat voor International Society for Equitation Science. De hele dag was gevuld met boeiende gastsprekers over diverse onderwerpen, we zijn weer een stuk wijzer naar huis gegaan !


Bijscholing Akasha Coaches

Ook heb ik het eerste weekend van november, op de valreep voordat ik naar China vertrok, de bijscholing voor Akasha Coaches gevolgd.
Draven zonder drijven, Welzijn Onder Werktijd, de praktische toepassing van de 10 ISES principes (ja; dezelfde ISES als net genoemd), …
In het leslokaal, op Joker en te paard, alles hebben we gedaan onder leiding van Anne Muller en met een dynamische groep coaches.
Veel geleerd maar vooral heel veel geïnspireerd! Dit weekend gaat nog een grote staart krijgen…


Hartslag meten in training

De plannen waren er al héél lang, maar nu heb ik dan eindelijk de tijd (en het geld) gevonden om tot actie over te gaan:
Ik heb in juli 2018 een set hartslagmeters aangeschaft.
De set bevat een hartslagmeter voor paarden en een hartslagmeter voor mensen (ruiters).

In China heb ik  al druk geoefend met metingen registreren door middel van twee apps op mijn telefoons. Techniek maakt alles mogelijk tegenwoordig; ondanks dat ik in China was ben ik bij het leren uitvoeren van de registraties begeleid door  Cees van Beckhoven; specialist hartslagmeting in de paardensport en mede-ontwikkelaar van de Hylofit app. Binnenkort kan ik overgaan tot de aankoop van deze Hylofit app: een supergave app die de hartslagen van ruiter en paard gecombineerd weergeeft en waarbij eenvoudig een filmpje van de betreffende rit toegevoegd kan worden, zodat precies teruggekeken kan worden wanneer ruiter en paard welke hartslag hadden.

Ik ga dit zeker gebruiken voor de training van mijn eigen paarden, maar de bedoeling is ook dat ik aan mijn lesklanten en andere geïnteresseerden deze service aan kan gaan bieden. Daarnaast wil ik het gebruiken om nog veel van te leren; ik heb een paar vragen waar ik door middel van hartslagmetingen antwoorden op wil zoeken.  Mocht ik bijzondere bevindingen doen, dan houd ik jullie zeker op de hoogte !


Winst!

Daar zijn ze dan; de winstpunten met Variety in de PSG die op mijn verlanglijstje stonden! Eind mei behaalden we tijdens onze 2e PSG wedstrijd ons eerste magere winstpuntje en in juni reden we onze derde wedstrijd en haalden we met bijna 65 % een 7e prijs.
De doelstelling voor dit jaar is binnen, maar er is nog zo veel ruimte voor verbetering, dus dit smaakt naar meer…

  

   

PS : Check ook even mijn outfit; in mijn ‘bedrijfskleuren’ grijs, donkerblauw en groen!


Sponsor

In mei 2018 zijn we naar de bekende internationale eventingwedstrijd gaan kijken in Badminton, Engeland.

Daar heb ik het hele team ontmoet van WOW Saddles, mijn sponsor. Het was gezellig en inspirerend, en we zijn natuurlijk ook nog even met zijn allen op de foto geweest…


China

En 5 april 2018 is het dan zo ver…. Het vertrek naar China! 

Voormalig eventing bondscoach Martin Lips heeft een samenwerking met een grote stal vlakbij Shanghai. Om het niveau van de dressuurtrainers daar bij te spijkeren, gaan er vier instructeurs voor 4 weken daarheen om fulltime instructie te geven. En ik ben er daar één van !
Het lijkt me een bijzonder avontuur en ik kijk er enorm naar uit!
Via Facebook zal ik mijn ervaringen in China delen.

伴随着微笑 = Gepaard met een lach in het Chinees…


Prix St. George

1 april 2018: Prix St. George debuut met Variety

Nee, geen 1 april grap…
Na mijn Jazzmerrie Romy heb ik nu ook mijn andere paard Variety in de Prix St. George uitgebracht. Helaas door een paar dure fouten (doordat ze bang/afgeleid was bij de korte zijde) nog geen winstpunt behaald (58,23 %), maar het begin is gemaakt. Het doel is om voor het eind van dit jaar een paar winstpuntwaardige proeven neer te zetten, dus er zullen nog heel wat trainingsuurtjes volgen…


Clinics op Balans Hippique

24 maart 2018 : BALANS HIPPIQUE te Exloo

Tijdens Balans Hippique maakte ik deel uit van het team wat de clinics verzorgde. Nadat Stephanie Groet haar clinic had gegeven over anatomie en biomechanica, kon ik hier mooi bij aansluiten door te vertellen hoe je als ruiter met je zit deze biomechanica beïnvloedt. Eerst vroeg ik aan het publiek welke spieren / lichaamsdelen je precies gebruikt als je licht rijdt. Nou, er brak bijna paniek uit op de tribune…
Daarna heb ik met behulp van spring- en dressuurruiter Stefan Mol en Grand Prix dressuur amazone Loes Corsel laten zien hoe je je zit kunt verbeteren en welke gevolgen dat heeft voor (de biomechanica van) het paard.
Na mijn clinic vervolgden Ingrid Hekkert en Ilse Verbraak-Stuyts mijn verhaal door echobeelden te tonen van Stefan’s rug en buik terwijl hij op de flexchair oefeningen deed.
Al met al hebben we een supermooie dag gehad, dankzij de top organisatie van Balans Hippique, dankzij het supergezellige team en dankzij het enthousiaste publiek.

       

Foto’s met dank aan Ingrid Truijens

Het paard van Kim van der Velden inspecteert de bal tijdens de try out van onze gezamenlijke clinic.

 


Samenwerking

Begin 2018 is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Vereniging Eigen Paard (Ilse Jespers), Hart voor Paarden en Gepaard met een lach. 

Hieruit kwam voort dat ik een clinic heb gegeven op het evenement Balans Hippique in Exloo (24maart), en ook wordt voor VEP een serie video’s gemaakt aan de hand van de HBI lessen die ik geef aan Tessa, de dochter van Rebecca Blokzijl en Kim, de dochter van Christine Stok. Naast mijn HBI lessen volgen Tessa en Kim ook dressuurlessen van Frenk Jespers.  Zo zijn ze als jonge ponyruiters verzekerd van een goede basis. Hun vorderingen zullen te volgen zijn in de vlogs en videobeelden op het You-Tube kanaal van Vereniging Eigen Paard en Hart voor Paarden.  Hieronder vind je enkele van de filmpjes.

Rebecca Blokzijl heeft in het kader van deze serie ook een vlog gemaakt over mij. Ik ben nog geen volleerd vlogger, maar dankzij Rebecca’s editkunsten is het toch leuk geworden:

Samenvatting eerste les Kim en Tessa, i.s.m. Frenk Jespers

Verslag van de eerste les van Tessa

Verslag van de eerste les van Kim

 

Filmpje over rijden ‘met de tuinslang’ (3e les):


Nieuwe Joker

In november 2017 heb ik mijn simulator Joker, die een van de allereerste exemplaren was, verruild voor een vernieuwde versie. 

De ruiters zullen er weinig van merken, de vernieuwingen zitten hem vooral in het gebruiksgemak. En hij heeft een mooie nieuwe look. Vanwege zijn stoere uiterlijk, en omdat het een beetje lastig werd om alle ‘Jokers’ uit elkaar te houden, heb ik mijn simulator omgedoopt tot G.I. Joker.

De eerste werkdag van G.I. Joker was gelijk een goede; Laurens van Lieren was de eerste om met hem te trainen.


In oktober 2017 heeft Kristy Snepvangers – internationaal eventing amazone bij de pony’s – de HBI cursus gevolgd, en hier een hele leuke vlog over gemaakt! Bekijk de vlog hier.

   


Juli 2017: Gepaard met een lach gaat met 2 ruiters een gesponsorde samenwerking aan 

Het specifieke doel wat ik hiermee wil bereiken is laten zien dat ook goede ruiters die al op hoog niveau rijden baat hebben bij extra aandacht voor ‘houding, balans, inwerking en lichaamscontrole’.

Een van deze 2 ruiters is Imke Lodewijk. Zij is 13 jaar en heeft met meerdere pony’s Z2 dressuur gereden. Met haar paard Rhibana rijdt ze Z1 dressuur en heeft ze bij de Children rubriek onlangs haar internationale debuut gemaakt.  Ze traint ook bij het HTC team.

Een leuk detail is dat ik zelf, toen ik even oud was als Imke nu, bij haar ouders aanklopte met de vraag “Ik wil later iets met paarden gaan doen. Kunnen jullie mij daarbij helpen?”
Mijn eerste ritjes op een ‘groot paard’ waren bij hun. Later leerde ik er de kneepjes van het zadelmak maken m.b.v. de freestyle methode, wat ik altijd ben blijven gebruiken.

Nu hoop ik op mijn beurt iets voor Imke te kunnen betekenen in haar loopbaan in de paardensport, en ik ben enorm blij met deze leuke samenwerking.

De tweede gesponsorde ruiter is …… Laurens van Lieren !!

Ik denk niet dat ik Laurens nog hoef te introduceren. Ik denk ook niet dat ik hoef te vertellen dat ik heel erg blij ben met deze samenwerking.

Sinds ik Laurens begeleid op gebied van houding en zit is hij er echt fanatiek mee aan de slag gegaan. Hij merkt heel duidelijk verbetering bij zijn paarden sinds de verbeteringen in zijn zit, en dat maakt hem zo enthousiast.

     

Zijn woorden in onderstaand filmpje, wat gemaakt is voor aanvang van zijn tweede HBI les, zeggen genoeg.