Ga je van dit soort instructies nu echt beter paardrijden???
Ik geef je alvast mijn antwoord: waarschijnlijk niet...
Ga je van dit soort instructies nu echt beter paardrijden???
Ik geef je alvast mijn antwoord: waarschijnlijk niet...
Dan is de online training "Rider Biomechanics by Roos Dyson" je op het lijf geschreven!
Leiding geven aan je paard begint met controle over je eigen lichaam. Misschien is ruitersport daarom een betere naam dan paardensport. Wij als ruiter bepalen of een paard een ‘happy athlete’ kan zijn. Mijn visie is dat het trainen of buiten rijden voor de paarden even leuk moet zijn als voor ons.
Met genoeg bewustwording, vaardigheden en de juiste mind set, geloof ik dat dat kan! Vanuit een goede lichaamscontrole kun je in plaats van je paard ‘rijden’ (met handen en benen) je paard gaan ‘leiden’ met je zit. Als paardrijden paard leiden wordt, dan wordt het zo veel aangenamer voor zowel ruiter als paard!
Deze training kan je helpen om een goed inzicht en de juiste praktische vaardigheden te verkrijgen om van paardrijden paardleiden te maken. Zo voorkom je paardlijden en gaat het rijden altijd 'Gepaard met een lach'.
Streef jij naar gezond bewegen voor paard en ruiter?
Loop jij wel eens tegen rijtechnische problemen aan die je niet opgelost krijgt?
Wil jij hulpteugels vervangen voor gedegen kennis en inzicht?
Ben je het zat om 100 keer hetzelfde te horen te krijgen, of tegen je lesklanten te zeggen, zonder dat het blijvend effect heeft?
Weet jij inmiddels dat veelgehoorde aanwijzingen als "hakken uitdrukken, schouders naar achteren, handen laag en bij elkaar, stil zitten, tenen naar binnen"... eigenlijk helemaal niet zo functioneel zijn om fijn aan het rijden te komen, maar wil je weten 'hoe dan wel'?
Wil jij (je leerlingen begeleiden naar) hogere percentages in je dressuurproef, snellere barrages, en die lintjes binnen halen?
Of wil jij gewoon die magische harmonie tussen ruiter en paard bereiken, waarbij eenheid in beweging ontstaat tussen twee totaal verschillende wezens?
Heel veel rijtechnische problemen worden veroorzaakt door de manier waarop je als ruiter op je paard zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan impuls, ontspanning, nageeflijkheid, aanleuning / teugelcontact, buiging, rechtgerichtheid, zijgangen, balans en ritme in het springparcours, tempo controle in de cross en noem maar op. Soms is de ruiter niet de veroorzaker van het probleem, maar kan hij of zij met gedegen kennis en vaardigheden wel de oplossing bieden aan het paard. Een goede ruiter weet in iedere situatie hoe hij moet zitten en hoe hij moet bewegen om het paard te helpen om tot een optimale balans en beweging te komen. En dat kan iedereen leren, ook jij!
Een ruiter kan een paard met zijn zit en (gebrek aan) beweging tegenwerken of juist helpen. Want hoe je zit, is hoe je op je paard inwerkt!
Dit is gewoon biomechanische logica, waar je in mijn online training 'Rider Biomechanics' alles over kunt leren.
Bio betekent leven. Mechanica betekent beweging. Biomechanica gaat dus over de beweging van het levende wezen. Of in ons geval: twéé levende wezens.
Ik vind het super fascinerend, dat twee wezens met zulke verschillende lichamen tot een eenheid in beweging kunnen komen. Als je de goede vaardigheden hebt als ruiter, dan lijkt het echt alsof het paardenlichaam bij jou hoort. Jij denkt het, het paard doet het. Met onzichtbare hulpen worden jouw gedachtes en de daaruit voortkomende bewegingen doorgegeven aan het paard. Dat bedoel ik met paard'leiden'.
En hoe gaaf is het dat paarden deze samenwerking met ons aan kunnen en willen gaan?
Verdieping brengt je naar de stijgende lijn, en uiteindelijk naar het hoogtepunt.
Als je vanuit een minder gunstige inwerking het paard op een ongezonde manier laat bewegen, dan loop je op een gegeven moment letterlijk en figuurlijk vast. Je paard krijgt door het compenseren blokkades in zijn lijf. En uiteindelijk is hij uitgecompenseerd. Je krijgt te maken met blessures en / of het paard gaat 'staken'. Een springpaard raakt in de stop, in de dressuur blijven de winstpunten weg. Die overgang naar de volgende klasse lukt maar niet...
Je denkt dan misschien dat de capaciteiten van jezelf als ruiter, van je paard of van je leerling de grens hebben bereikt in hun kunnen. Maar ik heb al heel vaak gezien dat het werken aan je zit en inwerking weer een enorme sprong voorwaarts geeft. Want daar zitten vaak onbewust de "knelpunten".
We weten allemaal hoe belangrijk de basis is. Maar goed zitten.... Dat is de basis van de basis!
Als je je hierin verdiept, dan vind je de weg omhoog. Met als hoogtepunt de ultieme harmonie.
Een paard is geen tennisracket
Als je op de juiste manier rijdt, kun je dus veel meer bereiken dan je denkt. Maar waar, en waarom, gaat het dan mis?
Als ruiter heb je met twee dingen te maken: je eigen lichaam en het lichaam van je paard. En eigenlijk niet alleen met de lichamen, maar ook nog met zowel de mentale toestand van jezelf én van je paard. Op zowel fysiek als mentaal gebied heb je als ruiter te maken met een wisselwerking. Wie zegt er dat paardrijden makkelijk is? Ik niet :)
"Het moeilijkste van paardrijden is om het makkelijk te maken" zeg ik wel eens voor de grap. Toch kun je je leven als ruiter echt een stuk makkelijker maken door het juiste inzicht te verkrijgen en de juiste vaardigheden te leren.
Hoe leer je dat dan?
Je belangrijkste trainingstool is je eigen lijf!
Ik vind het belangrijk om als ruiter je eigen lichaam goed te leren kennen. Daar zijn dan ook veel oefeningen op gebaseerd in mijn online training. De eerste ruiter die helemaal perfect recht en symmetrisch is moet ik nog tegenkomen. We hebben allemaal te maken met aangeboren dingen, of we vallen eens van of met een paard waardoor ons lichaam niet meer helemaal in oorspronkelijke staat verkeert... Allemaal geen probleem, als je je er maar bewust van bent en weet hoe je er mee om moet gaan.
Geeft jouw zit de goede inwerking voor het paard om het gevraagde te kunnen uitvoeren?
Daarnaast hebben we dus te maken met het lichaam van het paard. Ook paarden zijn nooit perfect volgens ons ideale plaatje. Het is alleen een belangrijke taak als ruiter, om eventuele asymmetrieën en disbalans te helpen oplossen met je zit, in plaats van het probleem van het paard nog groter te maken door mee te gaan in het probleem. Je ziet dan ook vaak dat de ruiter denkt dat het paard niet gehoorzaamt aan been- en teugelhulpen. Maar het paard snapt het niet, of kán niet gehoorzamen, omdat de been- en teugelhulpen worden tegengesproken, of zelfs tegengewerkt door de inwerking van de zit van de ruiter.
Een ruiter moet dus niet alleen zijn eigen lichaam goed (leren) kennen, maar ook dat van zijn paard)en).
Maar om het lichaam van je paard als ruiter goed te leren kennen, zijn er wel enkele voorwaarden nodig.
Een ruiter moet hiervoor beschikken over:
Probleem veroorzaken, verergeren of oplossen voor je paard?
Aan al deze aspecten wordt gewerkt in deze online training. Als de ruiter dit voor elkaar begint te krijgen, dan kan de ruiter zijn gevoel voor het paard verder gaan ontwikkelen. Jawel, voelen kun je leren!
Als de ruiter goed kan voelen hoe de balans en de beweging van zijn paard is, dan kan hij daar ook op inspelen. In plaats van een probleem te veroorzaken vanuit je eigen lijf, of te verergeren door jezelf (onbewust) mee te laten nemen door het paard in de ongunstige gewichtsverdeling, kan de ruiter het paard gaan 'leiden' naar een goed lichaamsgebruik. Zonder gewring van been- en teugelhulpen!
Als sneeuw voor de zon
Ruiters die het plezier in het rijden verloren zijn, paarden die staken, steeds terugkerend blessureleed, tegenvallende prestaties op wedstrijden, pijn of ongemak bij ruiters tijdens het rijden, ....
Het is vaak allemaal te herleiden naar iets wat opgelost kan worden door beter te gaan zitten en beter mee te bewegen. Niet alleen de paarden hebben baat bij goed zittende ruiters. Ook voor de ruiters zelf is 'goed zitten' veel gezonder. Rugpijn, heupklachten, doorrijden, stijve en pijnlijke nek en schouders, maar ook angst en onzekerheid... Ik heb het allemaal als sneeuw voor de zon zien verdwijnen na het optimaliseren van de zit.
If you can dream it,
you can do it.
Het is geen rocket science; iedereen kan het leren!
Een goede zit is dus belangrijk voor elke ruiter. Dat wist je waarschijnlijk al, want anders was je nu dit niet aan het lezen. :)
Maar wát is nu goed zitten, en hóe bereik je dat dan? Dat zijn de vragen waarvoor ik deze online training gemaakt heb.
Natuurlijk wordt je als ruiter en / of als instructeur steeds beter in het optimaliseren van zit en inwerking naarmate je er meer mee doet. Maar je moet ergens beginnen. Of misschien was je er al lang mee begonnen, maar wil je nog meer inzicht en inspiratie. Maar één ding is zeker: iedereen kan het leren. Het is geen rocket science. Als je eenmaal weet hoe je moet kijken of wat je moet voelen, dan kun je het nooit meer niet zien of niet voelen.
Dus je bent gewaarschuwd, na deze training zal rijden en / of lesgeven nooit meer hetzelfde zijn...
” Ik vond het echt fenomenaal. Nog nooit heb ik op zo'n korte tijd zo veel positieve veranderingen gemerkt. Dit zou iedereen moeten doen..“
- Mirella Versteijnen
Met de online training "Rider Biomechanics by Roos Dyson" verbeter je een van de belangrijkste eigenschappen die je als ruiter zou moeten hebben: een goede houding en balans wat zorgt voor een goede inwerking.
In deze online training is er één rode draad: bewustwording en lichaamscontrole van de ruiter. Bewuste ruiters maken blije paarden!
Ik heb mijn opleiding om mezelf te specialiseren in houding en zit in 2010 afgerond bij Akasha Rijkunst. Deze principes vormen de basis voor deze training.
De inhoud bestaat uit drie verschillende onderdelen. Ieder onderdeel bestaat uit verschillende subonderdelen. De lesstof wordt afgewisseld met theoretische kennis (tekst), afbeeldingen, informatieve video's, video's met voorbeeld lessen en veel praktische oefeningen voor zowel op als naast het paard. Je verbetert stap voor stap je kennis, inzicht, (overbrengen van) ruitergevoel en 'riding skills'.
Vanaf deel 1 zal je al een groot verschil merken. En nee, het is niet alleen voor beginners. Juist ook gevorderde ruiters en / of ervaren instructeurs hebben baat bij het optimaliseren van hun (inzicht in) zit en inwerking tot in de kleinste details. Want het zijn juist die details die het verschil maken tussen winnen en verliezen. Of tussen plezier en frustratie. Small changes can make big differences.
Al 15 jaar ongewijzigd; de opbouw van deze drie lessen:
We beginnen met theoretische lesstof, zodat je kennis en inzicht groot genoeg is om te snappen wat je in de praktijk gaat doen. Vervolgens leer je hoe je jouw rijhouding kunt analyseren. Daarna ga je aan de slag met het verbeteren van het ‘zij-aanzicht’; o.a. houding en opstapeling (alignment), spiergebruik, scharnierpunten, volgen van de bewegingen in elke gang.
Eerst is er nog meer verdieping in de theorie. De praktische puntjes van les 1 en 2 worden op de i gezet. Daarnaast komen er aanvullende oefeningen aan bod, om de communicatie, het ruitergevoel en de rijvaardigheid nog verder te ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van het teugelcontact, beenligging, het (niet) geven van beenhulpen, het bewust omgaan met hulpen a.h.v. leertheorie, maar ook bijvoorbeeld mentale aspecten die de inwerking van de ruiter beïnvloeden. In deze les zullen veel puzzelstukjes op hun plaats vallen. Dit is de les waar veel paarden de 'rider biomechanics' diploma's aan de ruiters uitreiken en waar de lach op de gezichten van de ruiters verschijnt…