Op deze pagina vind je een overzicht van alle bedrijven / partners waar ik mee samenwerk.

Samenwerkingen

Bewust Paardrijden

Barbara is hippisch sportoefentherapeute en kan jou helpen met het verbeteren van jouw zit en houding, zodat jij klachten bij jezelf en bij je paard kan verminderen. 

Laurens van Lieren Dressage

Ik denk niet dat ik Laurens nog hoef te introduceren. Wel wil ik vertellen dat ik heel erg blij ben met deze samenwerking. Laurens geeft mij de kans om te laten zien dat ook in de top van de top nog voordeel te halen valt door te werken aan de basis van de basis.

Onze samenwerking bestaat uit gecombineerde clinics, waarbij ik mijn HBI instructie geef en Laurens zich richt op het rijtechnische aspect.

Ook heeft Laurens zelf de HBI cursus gevolgd, met de simulator Joker getraind, een training op de flexchair gevolgd (i.s.m. Joris van de Riet), en de ruiterfitness screening bij Axis gedaan.
Er zijn nog meer plannen voor samenwerking in de toekomst, maar daarover later meer…

De Flexchair in samenwerking met Joris van de Riet

Ik heb een fijne samenwerking met humaan- en paardenfysiotherapeut Joris van de Riet. In Rijsbergen biedt hij individuele training met de Flexchair aan. Ook geven we regelmatig samen clinics op verschillende locaties. De praktische HBI zitlessen en de Flexchair training blijken namelijk een super effectieve combinatie te zijn.

De Flexchair is een belangrijk hulpmiddel om te werken aan een goede zit. Het is een kruk met scharnierpunten. Onder de kruk zit een sensor, die registreert waar het meeste gewicht zit. Dit is terug te zien op een computerscherm. Als je precies recht zit, zie je een bolletje precies op het midden van de cirkel. Andersom weet je dat je recht zit als het bolletje precies in het midden staat. Dit klopt lang niet altijd met het gevoel dat je hebt! Onder Joris’ begeleiding kun je vervolgens ook op de Flexchair gaan trainen; middels het computerprogramma zijn er verschillende oefeningen die je op de kruk kunt uitvoeren.

Ook de Flexchair lijkt niet op een paard of een zadel, maar toch zorgt het voor de nodige bewustwording en handigheid die je als ruiter nodig hebt. Het leert je om met je zit de juiste hulpen te geven in plaats van het paard te hinderen. Dit is niet alleen veel prettiger voor je paard, maar het voorkomt ook rugklachten bij jezelf!



LOGA – Paardrijles met een vleugje yoga

LOGA staat voor Laurie Gordon (foto) en Ontspanning / Aanspanning.

Wat ik doe om de harmonie tussen ruiter en paard te verbeteren in de HBI lessen, dat vult Laurie prachtig aan met haar combinatie tussen rijtechniek en yoga. We noemen haar lessen daarom ‘Paardrijles met een vleugje yoga’. We houden niet van zweverig, wel van paardrijden met behulp van technieken die verder gaan dan de meeste reguliere instructie. Enkele voorbeelden waar aan gewerkt wordt zijn ademhalingstechnieken, opsporen en af laten vloeien van spierspanning, visualisatie. Dit alles gecombineerd met een flink portie rijtechniek vanuit haar dressuurachtergrond; Laurie heeft zelf tot op het allerhoogste niveau in de dressuursport gereden.

Een paar keer per jaar geven Laurie en ik samen clinics. Er is door onze samenwerking een mooie vriendschap tussen ons ontstaan. Laurie is ook nauw betrokken bij het rijden van mijn eigen paarden; wekelijkse training, begeleiding op wedstrijden en ook met het maken van de (wedstrijd)planning denkt ze mee. Ik noem haar daarom graag mijn ‘hippische moeder’.

 NB: Op deze fotoshoot zit ik eventjes zonder cap te paard, maar tijdens al mijn lessen en clinics is het dragen van een cap verplicht!

De Paardenhuidtherapeute

Heeft je paard last van eczeem, mok, mijten, schimmels of CPL? Heb je al van alles geprobeerd en lukt het je maar niet om de huidproblemen onder controle te krijgen? Dan ben je bij Naomi aan het goede adres! Zij helpt jou met het zo optimaal verzorgen van de huid van je paard, zodat gedoe met allerlei verschillende middeltjes en het constant terugkomen van problemen verleden tijd is. 
Michael Glöckner

Alg. Schrijnwerken bvba

Mijn echtgenoot en zelfstandig timmerman
www.glocknermichael.be

Femke van Hoeij (Prinsenbeek) – FHOA
FHOA: Femke van Hoeij, Osteopathie for Animals. Dierfysiotherapie, Chiropractie en Osteopathie voor paarden, honden, katten en ezels.
www.dedierenfysiotherapeut.nl
Axis Sports in Hoeven
Trainingscentrum waar o.a. de Fitness voor ruiters gehouden wordt.
www.axissports.nl
Kerry Sharp – Horse Health Harmony en WOW Saddle Fitter

Massage therapie voor paarden, verkoop en aanpassen van luchtgevulde WOW zadels en luchtgevulde, boomloze ‘Empathy’ zadels. Kerry Sharp kun je bereiken via zijn facebookpaginaof via zijn website www.wowfitterkerrysharp.com

Suzanne Buijsse – Voedingsdeskundige (Ossendrecht)

Met de ervaring als trainer en instructeur heeft Suzanne zich gespecialiseerd in paardenvoeding in de ruimste zin van het woord. Als een van de eersten in Nederland is ze begonnen met het uitbrengen van een Balancer brok / supplement. Inmiddels heeft ze een ruim aanbod aan verschillende balancers ontwikkeld, waardoor ze je met haar kennis kan helpen om voor elk paard en elk budget een optimale aanvulling op het ruwvoer kunt vinden.
www.jepaardgezondenfit.nl

Jack Soffers – (Paarden)fotograaf (Ossendrecht)

Jack houdt van paarden, honden, natuur en fotografie. Een mix die hij graag tot uiting laat komen in zijn foto’s, en hoe ! Niks is hem te gek voor het maken van een bijzondere foto, en met zijn rust en geduld komt het altijd meer dan goed. Zie de foto’s onderaan deze pagina.
www.jsoffers.nl
Akasha Rijkunst – Anne Muller (Gassel)

Rijschool en opleiding voor gediplomeerde instructeurs tot ‘Zit Houding Coach’
www.akasha-rijkunst.nl  /  www.lesboekenpaard.nl  /  www.paardwelzijn.nl

Joris van de Riet (Sprundel)

Fysiotherapeut voor paarden en mensen; ruitertraining met een flexchair
www.jorisvanderiet.nl

Veerle de Meyer (Kalken, B) Master Saddle Fitting Consultant

Zadelpas consulten (advies en aanpassingen), verkoop div. zadelmerken en toebehoren.
www.passendzadel.be

Cindy Coppens – CC Saddle Solutions (Halsteren, NL)

MSFC gediplomeerd zadel(aan)passer, Syntra zadel hersteller en ORUN instructrice.
www.ccsaddlesolutions.nl

Robert Bles (Lantenot, Frankrijk) – Paard en Training

Zadelmak maken, corrigeren en springopleiding voor paarden
www.paardentraining.be

Paardenpraktijk West-Brabant (Roosendaal) – Angelique Jongbloets

Gespecialiseerde paardendierenartsen met uitgebreid dienstenpakket
www.paardenpraktijk.nl

Natascha van Eijk – Passend Bit

Het belang van een passend bit is net zo groot als het belang van een passend zadel. Een bitpassessie kan je meer vertellen over de anatomie van de mond van jouw paard en over de spierspanningen, a-symmetrie die bij jouw paard aanwezig zijn en natuurlijk of je bit goed past.
www.passendbit.nl

Instructietools

De Correct Seat S(t)imulator: Joker

Sinds begin 2016 geef ik ook zitlessen met behulp van de Correct Seat S(t)imulator, oftewel Joker. Joker is ontworpen door Kerry Sharp. Kerry Sharp is afkomstig uit Engeland en werkzaam als ‘saddle fitter’ voor de WOW zadels in Nederland. In dit beroep heb je veel te maken met scheve paarden en … scheve ruiters. Hierdoor ontstond Kerry’s idee van de simulator.


Sinds ik met Joker werk zeg ik: “Joker zegt meer dan 1000 woorden!”


Joker leert de ruiter o.a. meer over:

  • Het juiste spiergebruik (ontspanning door aanspanning: core stability)
  • De juiste bewegingen (een ruiter kan niet stil zitten door stil te zitten!)
  • Gevoel voor balans / links-rechts gelijkheid in beweging
  • Het juiste teugelcontact, van bit tot schouders
  • Timing en coördinatie
  • Ademhaling

De waarde van deze simulator zit hem in het feit dat je zelf de bewegingen moet genereren. Door een constructie van veren die je met je zit in beweging moet zetten kun je stappen, draven en galopperen. Als je zelf de goede bewegingen maakt die je ook nodig hebt om je paard goed te kunnen volgen, en de balans hebt om de beweging van de veren nergens te blokkeren, dan geeft Joker je het gevoel dat je op een echt paard zit. Maar is je zit nog niet helemaal voor elkaar, dan lijkt het er niet op – letterlijk.
Ook ben je op Joker zelf verantwoordelijk voor je eigen links/rechts balans. Doordat het zadel los ligt en de constructie van veren niet heel stabiel is, komen scheefheden van de ruiter niet alleen duidelijk tot uiting, maar voelt de ruiter ook snel wanneer hij zich goed gecorrigeerd heeft.
Joker heeft op alle verschillende ruiterniveaus al voor heel veel mooie eye-openers gezorgd. Hij is erg geduldig en heel erg braaf, maar super consequent! Wie durft ??

De teugeldruk meter

Problemen met contact, symmetrische teugeldruk of de timing / dosering van je hulpen? Dan is een training met de teugeldrukmeter de oplossing!

De IPOS teugeldrukmeter bestaat uit twee sensors die links en rechts tussen het bit en de teugel geplaatst worden. Via de app op mijn telefoon kan ik real-time de registratie volgen en de gemeten gegevens doorsturen naar de ruiter.

De sensors meten objectief de hoeveelheid druk op het bit. De gemeten druk komt tot stand door een combinatie van paard en ruiter. Door een analyse van het verloop van de druk tijdens een training kan de software de basisdruk en de symmetrie tussen links en rechts bepalen en geeft inzicht in de timing en dosering van de teugelhulpen.

De teugeldrukmeter is bruikbaar voor iedere discipline.

Franklin Balls

Nadat ik al enkele jaren met de ‘Franklin balls’ werkte, heb ik in 2019 de officiële certificering behaald van de ‘Franklin Method balls for Equestrians’

De Franklin balls zijn een geweldig hulpmiddel om verbeteringen in houding, zit en inwerking te verkrijgen middels het creëren van bewustwording. Ook geven de Franklin balls een masserende inwerking op de fascia van de ruiter, waardoor de ruiter een grote mate van ontspanning ervaart.
Als bijvoorbeeld de Franklin ball tussen de ruiter en het zadel geplaatst wordt, dan ervaart de ruiter daarna een veel diepere zit. Maar ook worden de ballen gebruikt voor de armen en benen.

Tijdens de bijscholing voor de certificering werd het werk met de Franklin balls gecombineerd met visualisatie-technieken.
En daar is één van mijn favoriete uitspraken ontstaan:
‘The way you think, is the way you move’…

Balance Training

Sinds 2015 bied ik ook training aan met de Balance Pads. Deze zachte pads zorgen voor een onstabiele ondergrond waarmee balans van het paard wordt getraind. Deze training kan eventueel gecombineerd worden met een rijles. 

Deze trainingsmethode is ontwikkeld door de Amerikaanse Feldenkrais trainster Wendy Murdoch. Deze pads gev en een toegevoegde waarde in de training, omdat paarden op de pads hun balans moeten zoeken. Volgens Wendy leert het paard letterlijk hoe hij contact maakt met de grond. Er ontstaat een betere gewichtsverdeling tussen links/rechts en tussen voorhand en achterhand. En zo ontstaat dus een betere balans.

De training kan aan de hand, maar ook met de ruiter op het paard, zodat het paard zijn balans vindt met het ruitergewicht en zodat de ruiter kan voelen wat er met de balans van het paard gebeurt. Naast verbetering van de gewichtsverdeling hebben de Balance pads ook een ontspannend effect op het paard. Paarden die nerveus zijn of ‘rennerig’ bewegen zijn daarom ook erg gebaat bij Balance  training. (Overigens komt vluchtig lopen ook vaak voort uit een balans probleem.) Ondertussen heb ik al veel paarden spectaculair zien verbeteren met behulp van de Balance pads. Ieder paard reageert op zijn eigen manier en dat maakt het zo leuk en leerzaam.

Op de foto Jody en haar haflinger Kate. Het paard was niet alleen scheef maar het was ook heel moeilijk om haar voorwaartse energie te controleren. Al na de eerste training was er een groot verschil en na een paar sessies had Jody een heel ander paard onder zich. Ook mijn eigen paard, die al op hoog niveau is afgericht, had heel veel baat bij de Balance pads training voor het verbeteren van de losheid en het bewegingspatroon.

De Free Rider

De Free Rider is een fitness apparaat wat ontwikkeld is door Anky van Grunsven. Het apparaat maakt een ronddraaiende beweging waarbij het ook zijdelings en voor- /achterwaarts kantelt, waardoor je genoodzaakt bent om je onderrug te ontspannen om de bewegingen te kunnen volgen. Het heeft dus een loswerkend effect, maar het versterkt ook je diepe buikspieren, de spieren die je nodig hebt voor een goede rompbalans (core stability) tijdens het paardrijden.

Tijdens de trainingen op de Free Rider begeleid ik de ruiters naar het vinden van de juiste lichaamshouding, zodat de juiste balans tussen aanspanning en ontspanning ontstaat. Ook worden verschillen tussen links en rechts bij de ruiter duidelijk.

De bewegingen die de Free Rider maakt lijken niet precies op die van een paard, maar zorgen wel voor een goede training om de eigenschappen die je als ruiter nodig hebt te verbeteren.

Equi-D’s en Sponsoring WOW zadels

(Kerry Sharp)

Mijn Wow zadel fitter Kerry Sharp heeft een prachtige oplossing uitgevonden. Toen ik ze uittestte, nog voordat ze een naam hadden, heb ik ze zelf ‘Magic Blocks’ genoemd. Maar officieel heten ze nu Equi-D’s. Ze zijn sinds augustus 2019 op de markt en inmiddels zijn er al erg veel van verkocht.

Heb je moeite om je benen lang te houden of stil te houden, om je tenen naar binnen te houden of vind je het prettig om wat extra stabiliteit te hebben (bijvoorbeeld omdat je jonge, schieterige paarden rijdt), dan zijn de Equi-D’s het proberen waard.

Vooral bij rondgeribte en brede paarden is het vaak moeilijk om je benen lang te houden. Zeker als je eigen bovenbenen ook nog eens kort en / of vrij rond zijn. De Equi-D’s geven een extra steuntje áchter je bovenbeen, zodat de spieren rondom je heupen kunnen ontspannen. Hierdoor worden je benen langer, komen je benen (zowel bovenbenen als onderbenen) rustiger aan je paard te liggen, is het makkelijker om vanuit je heupen de binnenkanten van je bovenbenen meer in contact met je zadel te houden (in plaats van naar buiten gedraaide benen) en als je paard onverwacht eens naar voren schiet, dan heb je wat steun achter je benen om minder snel achter de beweging te raken.

Mijn motto is: ‘Hoe je zit is hoe je inwerkt’. Het is mooi om te zien hoe de Equi-D’s vaak niet alleen de ruiter blij maken, maar ook het paard! Als de ruiter beter zit, gaat het paard beter lopen en de Equi-D’s kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

De Equi-D’s kun je op praktisch ieder zadel bevestigen. Je ontvangt een strip met klittenband die je via de onderkant van je zadel onder je zweetbladen schuift. De Equi-D blokken plak je dan op de klittenband op de plaats waar jij hem fijn vindt liggen. Heel simpel en nog geen 2 minuten werk! Als je de Equi-D’s koopt, ontvang je een instructiefilmpje over hoe je ze kunt bevestigen.

Afhankelijk van de lichaamsbouw van je paard(en) en van jezelf varieert het effect van de Equi-D’s van ‘prettig’ naar ‘Wauw, geweldig, ik wil nooit meer zonder rijden’.
Mocht je ze gekocht hebben en is het niet wat je ervan verwacht had, dan mag je ze binnen 2 weken na ontvangst retourneren en ontvang je je geld retour, mits ze zich nog in oorspronkelijke nieuwstaat bevinden en in de bijgeleverde verpakking.